Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

«Βόμβα» Ρωμανιά για το PSI

«Ο Βενιζέλος εξαπάτησε τη Βουλή, υποσχόμενος ειδικό μηχανισμό που δεν συστήθηκε ποτέ»

Για εξαπάτηση των βουλευτών κατά την ψήφιση του PSI, τον Φεβρουάριο του 2012, κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς. Η αναφορά του κ. Ρωμανιά εστιάστηκε στο σκέλος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, μιας και ο κ. Βενιζέλος είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι «θα συστήσει ειδικό μηχανισμό αποκατάστασης των απωλειών», που προέκυψαν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Ρωμανιά, που φιλοξενήθηκε στη χθεσινή «κυριακάτικη δημοκρατία», ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών «συλλαμβάνεται να παραπλανά ή να εξαπατά τη Βουλή για το PSI. Ηταν μια κίνηση η οποία οδήγησε σε τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες δεν αποκαταστάθηκαν».

Τρία χρόνια μετά ο κ. Ρωμανιάς σημειώνει με νόημα ότι «ουδέποτε συστάθηκε αυτή η εταιρία και, όπως είναι επόμενο, ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε για το Ασφαλιστικό Σύστημα», το οποίο υπέστη απώλειες που ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει έτοιμη τη σχετική τροπολογία, με την οποία δημιουργείται το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε αυτό πρόκειται να μεταφερθεί άμεσα η δημόσια περιουσία που βρίσκεται στην κατοχή της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).Το Ταμείο Εθνικού Πλούτου θα αναλάβει συνολικά την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω επενδύσεων χαμηλού ρίσκου. Επίσης, πρόκειται στο Ταμείο αυτό να καταλήξουν τυχόν έσοδα που θα προκύπτουν από τον φυσικό και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, εάν αποδειχτεί ότι μπορεί να αξιοποιηθούν αποδίδοντας οικονομικά οφέλη για την Κοινωνική Ασφάλιση. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ