Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Βόμβα στις αποδοχές των στρατιωτικών και των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας

Αγριο ψαλίδισμα στις συνολικές αποδοχές των στελεχών που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τον καθορισμών των αμοιβών, καθώς σειρά επιδομάτων καταργείται, ενώ άλλα ενσωματώνονται στον βασικό μισθό. Οσοι μάλιστα κατατάχθηκαν από την 1/1/2017 θα αμείβονται συγκριτικά χαμηλότερα από τα παλαιότερα στελέχη, βάσει των νέων μισθολογικών κλιμακίων. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο για τον καθορισμό των ειδικών μισθολογίων:

1) Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κατατάσσονται σε τέσσερις μισθολογικές κατηγορίες, ανάλογα με την προέλευσή τους, τον διοικητικό βαθμό και τα έτη υπηρεσίας.
Στην κατηγορία Α’, στην οποία υπάρχουν 35 μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 1.155 έως 4.200 ευρώ τον μήνα, κατατάσσονται τα στελέχη που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) ή από αντίστοιχες παραγωγικές Σχολές Αξιωματικών.

Στην κατηγορία Β’, στην οποία υπάρχουν 28 μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 985 έως 2.445 ευρώ τον μήνα, κατατάσσονται οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι ανθυπασπιστές.

Στην κατηγορία Γ’, στην οποία υπάρχουν 22 μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 939 έως 2.109 ευρώ τον μήνα, κατατάσσονται τα στελέχη με προέλευση από ΕΠΟΠ – ΟΠΥ – ΕΜΘ – ΕΠΥ, καθώς και το προερχόμενο από την κατηγορία Δ’ αστυνομικό προσωπικό.

Στην κατηγορία Δ’, στην οποία υπάρχουν 18 μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 953 έως 1.686 ευρώ τον μήνα, κατατάσσονται οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριακοί φύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας.

2) Καταργούνται για την πλειοψηφία των αξιωματικών και των υπαξιωματικών τα εξής επιδόματα:
α) χρόνου υπηρεσίας, β) εξομάλυνσης,γ) ειδικής απασχόλησης, δ) επιτελικής ευθύνης και ε) ειδικών συνθηκών.

3) Οι βασικοί μισθοί των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας ορίζονται σε μεγαλύτερο ύψος από το ισχύον σήμερα λόγω της ενσωμάτωσης του καταργούμενου χρονοεπιδόματος.

4) Στην πλειοψηφία των αξιωματικών και των υπαξιωματικών θα καταβάλλονται πλέον μόνο ο βασικός μισθός και δύο επιδόματα:
α) Το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, που διαφοροποιείται ανά διοικητικό βαθμό και προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών.
β) Το επίδομα θέσης ευθύνης, κλιμακούμενο από τον βαθμό του ταγματάρχη (και αντιστοίχων) και άνω, με προϋποθέσεις που θα καθοριστούν σε εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

5) Καταργείται το καθεστώς των μισθολογικών προαγωγών. Αν προκύπτουν τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο λειτουργός ή ο υπάλληλος στις 31/12/2016, η διαφορά διατηρείται ως «προσωπική».
Ομως, η «προσωπική διαφορά» θα μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών, πλην της χορήγησης παροχών και επιδομάτων που εξαιρούνται της ανωτέρω σύγκρισης. Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν τακτικές μηνιαίες αποδοχές υψηλότερες από αυτές που ελάμβανε ο λειτουργός ή ο υπάλληλος στις 31/12/2016, η προκαλούμενη αύξηση καταβάλλεται σε μία δόση αν δεν υπερβαίνει το ποσό των 20 ευρώ και σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις αν υπερβαίνει το ποσό των 20 ευρώ.

Για όσους κατατάχθηκαν για πρώτη φορά στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας εντός του 2017, οι συνολικές αποδοχές τους, εφόσον με βάση τις διατάξεις των άρθρων 123-127 του ν. 4472/2017 για το νέο μισθολόγιο διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που λαμβάνουν σήμερα, θα περικοπούν κατά τα ποσά των αρνητικών διαφορών που προκύπτουν, καθώς αυτοί δεν δικαιούνται να λαμβάνουν την «προσωπική διαφορά», επειδή δεν ελάμβαναν αποδοχές στις 31/12/2016! Οσοι θα καταταγούν από δω και στο εξής στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας θα λαμβάνουν τις αποδοχές που προκύπτουν με βάση τις διατάξεις των άρθρων 123-127 του ν. 4472/2017 για το νέο μισθολόγιο, χωρίς να δικαιούνται την «προσωπική διαφορά».


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ