Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Βόμβα! Σύνταξη (πλέον) στα 69

Σύνταξη στα 69 με τη σφραγίδα του Ντέιβιντ Κάμερον θα παίρνουν οι Βρετανοί. Η βόμβα για την αλλαγή στο συνταξιοδοτικό έσκασε με την καθιερωμένη «φθινοπωρινή» ομιλία του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος ανακοίνωσε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Η αύξηση θα αφορά τους εργαζομένους κάτω των 50 ετών, που θα κληθούν να εργαστούν έως την «άλλη ζωή». Η προσαρμογή θα γίνει σταδιακά έως το 2040. Το επιχείρημα του Οσμπορν είναι ότι οι συντάξεις θα πρέπει να συνδεθούν με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 500 δισ. στερλινών με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 50 χρόνια. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 66 χρόνια έως το 2020 και στα 67 έως το 2028 και για τα δύο φύλα, από 65 που ισχύει έως σήμερα για τους άνδρες και από 60 για τις γυναίκες, και αυτές οι χρονολογίες δεν θα αλλάξουν. Η αλλαγή στο συνταξιοδοτικό σχολιάζεται από τους Βρετανούς αναλυτές ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από την εισαγωγή των κρατικών συντάξεων το 1908.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συνταξιοδοτικού η κυβέρνηση εισήγαγε και ένα σχέδιο υποχρεωτικής εταιρικής σύνταξης, το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά. Στην πρώτη φάση μεγάλες επιχειρήσεις, με περισσότερους από 120.000 εργαζομένους, υποχρεώνονται να προσφέρουν πρόγραμμα συνταξιοδότησης στους υπαλλήλους τους. Οι εισφορές γίνονται μέσω κρατήσεων από τον μισθό. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα βάζουν λίγο λιγότερα χρήματα στην τσέπη κάθε μήνα, αλλά οι κρατήσεις θα δημιουργούν ένα αποθεματικό για επικουρική σύνταξη που θα συμπληρώνει τη συνήθως πενιχρή στη Βρετανία κρατική σύνταξη και οποιοδήποτε άλλο σχήμα ιδιωτικής σύνταξης έχει συνάψει μόνος του ο εργαζόμενος. Η δημιουργία αυτού του ταμείου είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες. Στην ομιλία του, ο Τζορτζ Οσμπορν ανέφερε επίσης ότι η Βρετανία πρέπει να επιμείνει στις πολιτικές λιτότητας, παρά την αναπάντεχα καλή πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας της φέτος. 

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ