Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

«Βόμβες» για την HSBC!

Σεισμικές αποκαλύψεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω του υποκαταστήματος Γενεύης της τράπεζας HSBC (δηλαδή της ίδιας που βρίσκεται στο επίκεντρο της «λίστας Λαγκάρντ») έφερε χθες στο φως η διεθνής έκδοση της εφημερίδας «The New York Times».

Προκαλώντας, μοιραία, συγκρίσεις με τις καθυστερήσεις των ελληνικών Αρχών τρία και πλέον χρόνια μετά την απόκτηση της «λίστας Λαγκάρντ» και 13 μήνες μετά την πλήρη δημοσιοποίησή της, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι «στα τέλη Οκτωβρίου η Εισαγγελία των Βρυξελλών απέστειλε έναν μικρό στρατό για εφόδους, τα ξημερώματα, στα σπίτια εμπόρων διαμαντιών, στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή που επικεντρώνεται στη διεθνή τράπεζα HSBC και στο υποκατάστημά της στη Γενεύη. Η HSBC, η οποία δηλώνει ότι συνεργάζεται με τις βελγικές Αρχές, μπήκε στο στόχαστρο έπειτα από πληροφορίες που διέρρευσαν σε διάφορες κυβερνήσεις (σημ. της «δ»: και στην ελληνική) από τον πρώην υπάλληλο της τράπεζας Ερβέ Φαλτσιανί (το πρόσωπο-αρχική πηγή της «λίστας Λαγκάρντ», πριν φτάσει, μέσω Γαλλίας, στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τα στοιχεία έχουν ήδη οδηγήσει στην εταιρία εμπορίας διαμαντιών Omega Diamonds που αντιμετωπίζει πρόστιμα ως και 4,6 δισ. (σ.σ.: δισεκατομμυρίων και όχι εκατομμυρίων), ενώ νεότερα στοιχεία αναφέρονται στη Lazare Kaplan International, μια εταιρία με ιστορία μεγαλύτερη των 100 ετών στην κοπή και την εμπορία διαμαντιών με έδρα στη Νέα Υόρκη. Επειτα από δύο δεκαετίςς συνεργασίας, η Lazare καταγγέλλει τη βελγική τράπεζα Antwerp Diamond Bank για ξέπλυμα 135.000.000 δολαρίων μέσω της HSBC Γενεύης μέσω του Βελγοϊσραηλινού εμπόρου Ερόζ Ντελαγιό. Η τράπεζα αρνείται τις κατηγορίες, ενώ ο κ. Ντελαγιό αναζητήθηκε, αλλά δεν βρέθηκε από την αμερικανική εφημερίδα.

Κατά το δημοσίευμα, από τις 369 υπεράκτιες (offshore) εταιρίες που περιέχονται στα στοιχεία του Φαλτσιάνι, οι 193 συνδέονται με εμπόρους διαμαντιών. Υπενθυμίζεται ότι και στη «λίστα Λαγκάρντ» βρίσκονται αρκετές από αυτές τις 369 offshore εταιρίες, οι οποίες δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα από τις ελληνικές Αρχές. Η έρευνα των Αρχών του Βελγίου για την HSBC ελέγχει ένα περίεργο σύστημα με το οποίο τραπεζίτες πρόσφεραν «κρυψώνες» χρημάτων σε offshore σε διάφορες χώρες, όπως ο Παναμάς (όπως, επίσης, συμβαίνει και με ορισμένες εταιρίες της «λίστας Λαγκάρντ»).

Το δημοσίευμα των «New York Times» καταλήγει με δηλώσεις Βέλγου αξιωματούχου (ένα όργανο που ομοιάζει με το ελληνικό ΣΔΟΕ και την Αρχή Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες), ο οποίος επισημαίνει ότι η υπόθεση της HSBC Γενεύης είναι περίπλοκη και χρειάζεται διακρατική συνεργασία πολλών χωρών για την αποκάλυψή της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ