Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Βωβός: Κερδισμένοι και χαμένοι του σχεδίου εξυγίανσης

Σαφή οφέλη για τις τράπεζες, τους (κυρίως πρώην) εργαζομένους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προσδοκίες για διοίκηση και μετόχους της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) προκαλούν οι δύο αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με τις οποίες εγκρίνεται το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας ακινήτων, οι υποχρεώσεις της οποίας άγγιζαν τα 700 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2014.

Τραπεζικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από την απόφαση για αναδιάρθρωση του δανεισμού και επισημαίνουν πως προχώρησε με δική τους πρωτοβουλία. Εξάλλου οι δύο σημαντικότεροι πιστωτές, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, αποκτούν τον έλεγχο του ημιτελούς εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, καθώς και σειράς άλλων ακινήτων της πάλαι ποτέ κραταίας εταιρείας που ίδρυσε ο Μπάμπης Βωβός.

Επίσης η εταιρεία δεν χρεοκοπεί με αποτέλεσμα, με τη δικαστική απόφαση, να ικανοποιείται σημαντικότατο μέρος των πιστωτών της. Στην απόφαση αναφέρεται ότι με την «επικύρωση της συμφωνίας, πέραν των διαγραφών, οι οποίες αφορούν σε απαιτήσεις 288,8 εκατ. ευρώ, ικανοποιούνται απαιτήσεις 315,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό άνω του 50% των απαιτήσεων που βαρύνουν τη Βωβός».

Από την άλλη πλευρά, το επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε η εταιρεία και εγκρίθηκε δείχνει πως μέχρι το 2020 θα παραμείνει ζημιογόνος (εκείνη τη χρονιά θα εμφανίσει κέρδη από μεταφορά συντελεστή δόμησης), με πενιχρά έσοδα (περί τα 400.000 ευρώ ετησίως με βάση τις παραδοχές του επιχειρησιακού σχεδίου) αφού χάνει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος των ακινήτων της. Το 2014 η εταιρεία παρουσίασε έσοδα 3,75 εκατ. ευρώ (όλα από ενοίκια καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν σχεδόν μηδενική) και ζημιές 26,7 εκατ. ευρώ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει πως εντός του 2015 μεταβιβάζονται στις Αlpha Bank και Πειραιώς το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, μέσω απόσχισης κλάδου, έναντι συνολικού τιμήματος 120 εκατ. ευρώ (με διαγραφή δανείων 96,2 εκατ. ευρώ και απόκτηση του 100% των μετοχών της θυγατρικής στην οποία εισφέρεται το εμπορικό κέντρο έναντι 23,8 εκατ. ευρώ).

Εντός του έτους μεταβιβάζονται, επίσης, στην Αlpha Bank (ή σε εταιρεία που θα υποδείξει) οι υπό ανέγερση κατοικίες στη Νέα Ερυθραία έναντι τιμήματος 8,84 εκατ. ευρώ, με την ΜΒΔΤ να έχει πενταετές δικαίωμα επαναγοράς. Μεταβιβάζεται, επίσης εντός του έτους, το δικαίωμα ύψουν στο οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισίας 95 – 97 έναντι 1,2 εκατ. ευρώ (θα προστεθούν όροφοι σε κτίριο με τα έσοδα να πηγαίνουν στην Alpha Bank). Πωλείται, επίσης, ακίνητο στη Λαυρεωτική, επί του οποίου σχεδιάζονταν η κατασκευή πολυτελών κατοικιών, ενώ μετοχοποιούνται οφειλές για να μειωθούν περαιτέρω οι υποχρεώσεις.

Για το 2016 δρομολογείται, πάντα με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε, η πώληση του ακινήτου στο Γαλατά Τροιζηνίας έναντι 17 εκατ. ευρώ (η εύλογη αξία έχει αποτιμηθεί στα 18,6 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αποπληρωθούν δάνεια 8 εκατ. ευρώ από Εθνική και Eurobank.

Ο εναπομείνων δανεισμός από τις δύο τράπεζες κεφαλαιοποιείται ή διαγράφεται. Εντός της τρέχουσας χρήσης, οι καταγγελθείσες συμβάσεις leasing, συνολικού ύψους 121,2 εκατ. ευρώ διαγράφονται και μεταφέρονται σε ειδικό αποθεματικό στα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Από τη χρήση 2018 μέχρι και το 2020 έχει προβλεφθεί η αξιοποίηση ακινήτων με τη μέθοδο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης μέσω των οποίων εκτιμάται πως η ΜΒΔΤ μπορεί να έχει έσοδα περί τα 17,4 εκατ. ευρώ συνολικά. Για την ίδια περίοδο έχει προβλεφθεί η δυνατότητα επαναγοράς των κατοικιών στη Νέα Ερυθραία, που αν συμβεί θα φέρει ετήσιο κέρδος περί το 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία (δηλαδή 3 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018 – 2020).

Για το 2018 προβλέπεται και η πώληση ημιτελούς ακινήτου στο Μαρούσι (Λεωφ. Κηφισίας 109 και Σίνα – Κτίριο Β) έναντι 5,6 εκατ. ευρώ και άλλου ακινήτου (Κηφισίας 338) έναντι 1,26 εκατ. ευρώ. Τέλος, έσοδα θα έχει η εταιρεία και από την εκμίσθωση τμήματος (500) των 916 θέσεων στάθμευσης που ελέγχει, με το ετήσιο έσοδο στα 300.000 ευρώ.

euro2day.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ