Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020

Βουλή: 16.000 ευρώ για υφάσματα και 5.000 για τις μπότες αστυνομικών

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Με μειώσεις πέρα από κάθε προσδοκία αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτόματες και υποχρεωτικές μετά την ένταξη των υπαλλήλων της Βουλής στο ενιαίο μισθολόγιο και με άγριο τσεκούρι στις πλάτες επιστημονικών συνεργατών κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2013.

Σε απόλυτα ποσά η μείωση των 22.000.000 ευρώ (από τα 170.000.000 του 2012 στα 148.000.000 για το 2013) που πέτυχαν ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης και οι συνεργάτες του δεν είναι πρωτόγνωρη για τα χρονικά του Κοινοβουλίου. Και ο Φ. Πετσάλνικος είχε καταφέρει να περικόψει τον προϋπολογισμό του 2012 κατά 27.000.000 ευρώ. Οπως όμως έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη, «οι προϋπολογισμοί είναι σαν τις δίαιτες, που τα πρώτα κιλά φεύγουν εύκολα. Μετά αρχίζουν τα ζόρια», θέλοντας να καταδείξει ότι έπειτα από τόσες περικοπές, τέτοιου ύψους μείωση μοιάζει με κατόρθωμα.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των περικοπών θα ερχόταν αυτονόητα λόγω της ένταξης των υπαλλήλων της Βουλής στο ενιαίο μισθολόγιο.

Ετσι, από τα 22.000.000 ευρώ περικοπών:

– 1.330.000 ευρώ προέρχονται από την κατάργηση επιδομάτων αδείας, δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους υπαλλήλους,

– 1.210.000 ευρώ από τη μείωση του βασικού μισθού των μονίμων υπαλλήλων λόγω της ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο,

– 638.000 ευρώ από την αυτόματη μείωση των εισφορών στο ΙΚΑ,

– 1.430.000 ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργατοτεχνικού προσωπικού,

– 3.800.000 ευρώ από τη μείωση του μισθού των επιστημονικών συνεργατών,

– 5.100.000 ευρώ από το καταργηθέν επίδομα για το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής,

– 2.100.000 ευρώ από τις υπερωρίες συνεργατών βουλευτών,

– 800.000 ευρώ από τα έξοδα κίνησης υπαλλήλων, φρουράς και επιστημονικών συνεργατών βουλευτών.

Μόνο από τους παραπάνω κωδικούς προκύπτει εξοικονόμηση περίπου 16.000.000 ευρώ, ενώ μαζί με άλλους κωδικούς που αφορούν σε υπαλλήλους, αστυνομικούς και επιστημονικούς συνεργάτες το ποσό των περικοπών προσεγγίζει τα 18.000.000 ευρώ.

Στους κωδικούς που προκαλούν αίσθηση είναι και αυτός για το χαρτί και τη γραφική ύλη που θα προμηθευτεί η Βουλή. Μολονότι πολλοί περίμεναν ότι μετά την απόφαση του Β. Μεϊμαράκη να βάλει τέλος στο χαρτομάνι το κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ θα μηδενιζόταν, τελικά απλώς περιορίστηκε κατά 100.000 ευρώ.

Αλλος κωδικός με ενδιαφέρον είναι η οικογενειακή παροχή. Κι αυτό γιατί την ώρα που η κατάργηση του επιδόματος γάμου κοντεύει να ρίξει την κυβέρνηση οι βουλευτές διατήρησαν για τους εαυτούς τους την οικογενειακή παροχή, έστω με ένα μεσοσταθμικό ποσό των 50 ευρώ τον μήνα.

Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο ο κόσμος που πληρώνεται από τη Βουλή. Κοντά στα 2.300 άτομα. Και πρόκειται για τους 681 μονίμους υπαλλήλους, 615 ιδιωτικού δικαίου, 73 ειδικούς φρουρούς, κοντά στους 100 μετακλητούς, περίπου 600 επιστημονικούς συνεργάτες και φυσικά τους 300 βουλευτές!

Κατά τα άλλα, για το 2013 η Βουλή σκοπεύει να δώσει 37.000 ευρώ για φάρμακα, 85.000 ευρώ για καθαριστικά, 16.000 ευρώ για υφάσματα, 5.000 ευρώ για παπούτσια και μπότες για τους αστυνομικούς της Βουλής, 75.000 ευρώ για έπιπλα, 75.000 ευρώ για καλοριφέρ και κλιματιστικά αλλά και 500.000 ευρώ για επιχορηγήσεις σε πολιτιστικά ιδρύματα.

Η τρανταχτή αδικία (και η απαξίωση) για τους επιστημονικούς συνεργάτες

Μεγάλη κουβέντα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται για τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών. Ηδη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με τις περικοπές στους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών, κάνοντας λόγο για απαξίωση ανθρώπων οι οποίοι αποτελούν την κολόνα του βουλευτή. Και φαίνεται να έχουν δίκιο.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες (μέχρι δύο δικαιούται σήμερα κάθε βουλευτής) είναι άνθρωποι με ρόλο να συνεπικουρούν και να βοηθούν τον βουλευτή στο κοινοβουλευτικό έργο του. Πρόκειται μάλιστα για ανθρώπους με υψηλής ποιότητας προσόντα (ο ένας πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο και ο δεύτερος τουλάχιστον πτυχίο ΑΕΙ), οι οποίοι εργάζονται -οι περισσότεροι- πάνω από 10 ώρες την ημέρα και δίχως να έχουν καμιά επαγγελματική εξασφάλιση από τη στιγμή που ο «εργοδότης» τους σταματήσει να είναι βουλευτής ή αποφασίσει για οποιονδήποτε λόγο να διακόψει τη σύμβαση που συνάπτει μαζί τους. Οπως λένε μάλιστα παλαιοί κοινοβουλευτικοί, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έκαναν πολιτική καριέρα λόγω της ικανότητας και της αξιοσύνης των επιστημονικών συνεργατών τους.

Παρ’ όλα αυτά, με τον προϋπολογισμό της Βουλής του 2013 υφίστανται μειώσεις μεγαλύτερες του 40% στις συνολικές απολαβές τους, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν ότι η θέση απαξιώνεται και πλέον κανένας δεν θα θέλει να εργαστεί σε αυτή, δίχως μάλιστα να εξασφαλίζει οποιοδήποτε «μονιμότητα», σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε, μέχρι πρότινος, για τις άλλες κατηγορίες απασχολουμένων στη Βουλή. Ολα αυτά πάντως ανοίγουν ξανά τη συζήτηση περί σωστής αξιοποίησης των επιστημονικών συνεργατών από τους ίδιους τους βουλευτές, καθώς δεν είναι λίγες οι «καταγγελίες» για επιστημονικούς συνεργάτες οι οποίοι στην ουσία κατέληξαν να σηκώνουν τηλέφωνα και να κουβαλάνε τις τσάντες των βουλευτών.

Στα 8.000 ευρώ οι αποδοχές!

Οχι βεβαίως ότι έμεινε ανέγγιχτη και η βουλευτική αποζημίωση. Κάθε βουλευτής θα δει να παίρνει λιγότερα 491,64 ευρώ τον μήνα στη βουλευτική αποζημίωσή του, ενώ κατά 45 ευρώ μειώνεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή σε κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία πλέον διαμορφώνεται στα 105 ευρώ από τα 150.

Αυτός ο κωδικός ωστόσο θα μπορούσε κατά πολλούς να περικοπεί εντελώς, καθώς η συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές είναι υποχρέωση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξοικονομούνταν ακόμα 1.575.000 ευρώ.

Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς η καθαρή βουλευτική αποζημίωση θα διαμορφωθεί πλέον κοντά στα 5.000 ευρώ τον μήνα χωρίς τις επιτροπές και τα άλλα επιδόματα. Μαζί με αυτά (επίδομα γραφείου, έξοδα κίνησης και οικογενειακή παροχή) τα οποία παίρνουν οι βουλευτές στο χέρι το σύνολο φτάνει κοντά στα 6.500 ευρώ, ενώ συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη υποστήριξαν με βάση τα στοιχεία ότι οι αποδοχές των βουλευτών είναι πλέον οι μισές σε σχέση με εκείνες του 2009. Το συνολικό μεικτό ποσό πάντως που προκύπτει για κάθε βουλευτή προσεγγίζει τα 8.000 ευρώ.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κραυγή απόγνωσης από τις μονάδες εντατικής θεραπείας

Μόλις 124 κλίνες μένουν διαθέσιμες στη χώρα! Επτά θάνατοι και «θέατρο» με τα 1.152 περιστατικά χθες Δεν έχει τέλος η διαρκής αύξηση των διασωληνωμένων, παρά...

Αιφνιδιαστικό (καθολικό) lockdown σε Θεσσαλονίκη – Σέρρες

Ανοιχτά παραμένουν σχολεία (πλην λυκείων), καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα, φαρμακεία. Μετακινήσεις με SMS μόνο τις ώρες 05.00 - 21.00. Την παντελή απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την...

Ο Βρούτσης ανακοίνωσε πακέτο μέτρων που βρίσκεται σε ισχύ!

Σύντομα η διάταξη του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή που ρυθμίζει τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 12 ή σε 24 δόσεις Μέτρα που σε...

Νέο κόμμα από Φάρατζ εναντίον του lockdown

Μετά το Brexit βρήκε πάτημα στον κορονοϊό Μπορεί να απουσίασε αρκετό καιρό από την κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας, καθώς έχει να απασχολήσει τα μίντια...

Φοβούνται αυτοκτονίες και βία από τα lockdown

Κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας προειδοποιούν ότι η νέα καραντίνα θα προκαλέσει έξαρση στις αυτοκτονίες, στους αυτοτραυματισμούς, στον αλκοολισμό και στην ενδοοικογενειακή βία. Σε...