Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Βουλή: Ρύθμιση για διακοπή καταβολής αποζημίωσης σε προφυλακισμένους

Την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την τροποποίηση του Κανονισμού ώστε να διακοπεί η χορήγηση βουλευτικής αποζημίωσης αλλά και προνομίων σε όσους βουλευτές έχουν προφυλακιστεί.

Η διατύπωση της ρύθμισης φαίνεται ότι έχει ήδη συνταχθεί, θα είναι «φωτογραφική» και σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει ότι θα διακόπτεται η χορήγηση βουλευτικής αποζημίωσης αλλά και ατελειών σε όσους βουλευτές προφυλακίζονται έπειτα από άσκηση ποινικής δίωξης ή φυλακίζονται με πρωτόδικη απόφαση για κακούργημα. Ο μεγάλος πονοκέφαλος ωστόσο για τη Βουλή είναι ότι τυχόν διακοπή χορήγησης βουλευτικής αποζημίωσης κινείται στα όρια -αν δεν τα ξεπερνά- του Συντάγματος, το οποίο δεν προβλέπει διακοπή βουλευτικής αποζημίωσης ακόμα και για φυλακισμένο βουλευτή. Το μόνο που ορίζεται στο σχετικό άρθρο 63 του Συντάγματος είναι ότι «αν βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις τον μήνα, κρατείται υποχρεωτικά, για κάθε απουσία, το ένα τριακοστό της μηνιαίας αποζημίωσής του».

Η έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής πάντως αποδεικνύει ότι από σήμερα το πρωί η Βουλή θα πλέει για καιρό σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς η κράτηση έξι βουλευτών έχει ήδη δημιουργήσει καταστάσεις πρωτόγνωρες για το Κοινοβούλιο.

Αυτό μάλιστα που θεωρείται μείζον είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το δικαίωμα ψήφου των κρατούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή. Κι αυτό γιατί τυπικά και ώσπου να υπάρξει αμετάκλητη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ή να παραιτηθούν οι έξι κρατούμενοι εξακολουθούν να διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα. Το θέμα έχει ήδη απασχολήσει υψηλόβαθμους παράγοντες της Βουλής, οι οποίοι περιορίστηκαν να πουν ότι η επιστολική ψήφος είναι αποδεκτή μόνο όταν βουλευτής συμμετέχει σε κοινοβουλευτική αποστολή. Κανένας ωστόσο δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γίνει αν κάποιος κρατούμενος ζητήσει να μεταβεί με συνοδεία αστυνομικών στη Βουλή για να ψηφίσει και έπειτα να επιστρέψει αμέσως στο κελί του.

Από εκεί και πέρα το θέμα των αυτοκινήτων, των γραφείων, των επιστημονικών συνεργατών και των λοιπών προνομίων, όπως φαίνεται, θα λυθεί μέσω τροποποίησης του Κανονισμού.

Οσο πρωτόγνωρο είναι ωστόσο το σκηνικό με τα εντάλματα κατά βουλευτών αναλόγως πρωτόγνωρες ήταν και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή το Σάββατο, όπου άνδρες της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησαν έρευνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Από την έρευνα δεν προέκυψαν σημαντικά ευρήματα, ωστόσο κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα. Τα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής παρέμειναν σφραγισμένα ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Γ. Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ