Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Βουλή :Ξεχάστε τα…δωράκια!

Μείωση μισθού για όσους δέχονται χρήματα άνω των 150 € ή προωθούν συμφέροντα προβλέπεται στον νέο Κώδικα Δεοντολογίας 

Αντιμέτωποι με μείωση μισθού για «δωράκια» αλλά και προσωρινή αποβολή από το Κοινοβούλιο βρίσκονται οι «παραβάτες» βουλευτές, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος συζητήθηκε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Μάλιστα, ο Κώδικας ορίζει ότι ως «δωράκια» εννοούνται ποσά ή αντικείμενα που ξεπερνούν τα 150 ευρώ, τα οποία όμως θα πρέπει να «καταχωρίζονται με δήλωση του/της βουλευτού σε ειδικό κατάλογο πρωτοκολλημένο, αριθμημένο και μονογραφημένο, ο οποίος τηρείται στη Διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής».

Σε ό,τι αφορά τις ποινές η πρόταση του Νίκου Βούτση προβλέπει: «Οταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά σύγκρουση συμφερόντων, προσωρινός αποκλεισμός του βουλευτή διάρκειας μέχρι δεκαπέντε ημερών από τις συνεδριάσεις της Βουλής και, σωρευτικώς ή εναλλακτικώς, περικοπή του ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσής του. Οταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά την αποδοχή δώρων ή παροχών ή ωφελημάτων, περικοπή μέχρι του ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή. Οταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, περικοπή μέχρι τους ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή. Οταν πρόκειται περί παράλειψης δήλωσης, προβλέπεται περικοπή μέχρι του ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή».

Παράλληλα ο Κώδικας προβλέπει και πότε υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για όσους βουλευτές δεν το αντιλαμβάνονται. Σύγκρουση συμφερόντων υφίσταται όταν βουλευτής κατά την άσκηση των καθηκόντων του εν γνώσει του εξυπηρετεί ή δεν επιδεικνύει τη δέουσα επιμέλεια, ώστε να αντιληφθεί ότι εξυπηρετεί σε βάρος του γενικού συμφέροντος. Παράλληλα, σύγκρουση συμφερόντων υφίσταται και όταν ο/η βουλευτής συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα ή παρέχει τις υπηρεσίες του επ’ αμοιβή ή δωρεάν ή λαμβάνει δώρα, παροχές και άλλα ωφελήματα από ομάδες πίεσης (lobby groups)!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ