Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Βουλιάζει στα φέσια η Αγορά Θεσσαλονίκης

Η κρίση χτύπησε και τους εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.), που φιλοξενεί τη λαχαναγορά και την κρεαταγορά. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει το «φέσι» 1.000.000 ευρώ από ενοίκια που οφείλονται προς την ΚΑΘ Α.Ε., εταιρία του Δημοσίου, την τελευταία τριετία.


Μάλιστα ο πιο κακοπληρωτής έχει τρία χρόνια να πληρώσει. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν περί τα 200.000 ευρώ παλαιότερων οφειλών εμπόρων που έχουν αποχωρήσει από την Κεντρική Αγορά -μεταξύ των οποίων κάποιοι… νύχτα- και έχουν αποσταλεί στην Εφορία.

Στην παρούσα φάση για περίπου 45 καταστήματα έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες για οφειλές άνω των τεσσάρων μηνών, που ξεκινούν με εξώδικα και πίεση προτού φτάσουν σε εντολές απόδοσης μισθίου. Μάλιστα, η ΚΑΘ Α.Ε. τις ερχόμενες ημέρες θα κλείσει τέσσερα μαγαζιά, όλα στη λαχαναγορά, εξαιτίας πολύμηνων ανεξόφλητων ενοικίων.

3.500 ευρώ το μήνα!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται στην κρεαταγορά, η οποία αριθμεί 24 καταστήματα, καθώς το μέσο ενοίκιο ενός χώρου 150 τ.μ. φτάνει τα 1.400 ευρώ, που μαζί με πάγια, όπως το ρεύμα, μπορεί να φτάσει και τα 3.500 ευρώ. Στη λαχαναγορά, που έχει 280 καταστήματα, το ενοίκιο για έναν χώρο 60 τ.μ. δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ, ακόμα όμως κι εκεί οι πολύμηνες καθυστερήσεις δεν λείπουν.

Με δεδομένη την κρίση και την πτώση του τζίρου, οι καθυστερήσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις προδιαγεγραμμένες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια 30 έμποροι έχουν αποχωρήσει από την ΚΑΘ εξαιτίας οφειλών.

Τζίρος στο -70% 

«Η κρίση άγγιξε κι εμάς. Με 70% μείωση του τζίρου μας και όλα τα υπόλοιπα βάρη, από ασφαλιστικές εισφορές μέχρι φορολογικές επιβαρύνσεις, ακόμα και το χαμηλό ενοίκιο των 400 ευρώ κάποιοι δεν μπορούν να το πληρώσουν» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Γιάννης Χαραλαμπίδης, ενώ αναφέρει ότι περίπου το ένα τέταρτο των εμπόρων στη λαχαναγορά καθυστερεί τα ενοίκια.

Τέλη – φωτιά

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Εμπόρων Κρέατος Γιάννης Τσέρνος υπογραμμίζει ότι τα δημοτικά τέλη που καλούνται να πληρώσουν στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, είναι δυσθεώρητα. «Για ένα κατάστημα 165 τ.μ. πληρώνουμε 300 ευρώ, ενώ μαγαζί της ίδιας έκτασης στο κέντρο του δήμου πληρώνει μόλις 60 ευρώ. Είναι σκέτη κλοπή» σημειώνει, επισημαίνοντας ότι ο τζίρος τους έχει πέσει περίπου 20% εξαιτίας της κρίσης.

Πάντως η διοίκηση της ΚΑΘ Α.Ε. προσφέρει στους συνεπείς έκπτωση 8% στο ενοίκιο στη λαχαναγορά και 13% στην κρεαταγορά.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ