Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Βουλιάζουν στην θλίψη οι Ελληνες!

Η απόλυση από την εργασία, πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις της, συνεπάγεται και ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τον εργαζόμενο, το οποίο προκύπτει από τη μείωση του οικογενειακού και κοινωνικού status του. Γι’ αυτό οι ψυχίατροι προτείνουν σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνει τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα μας, να προτιμάται η μείωση του μισθού για τον εργαζόμενο και όχι η απόλυσή του. Τα παραπάνω τόνισαν ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, καθηγητής Ψυχιατρικής Γιώργος Χριστοδούλου και αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Πλουμπίδης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Χριστοδούλου ζήτησε μάλιστα: «Να αυτοπεριοριστούμε όσον αφορά τον λόγο περί αυτοκτονίας, γιατί ο επαναλαμβανόμενος λόγος μπορεί να πυροδοτήσει την αυτοκτονία σε άτομα με προδιάθεση». Από την πλευρά του ο κ. Πλουμπίδης διευκρίνισε με έμφαση: «Εκείνο το οποίο παρατηρούμε στη χώρα μας λόγω της κρίσης είναι μόνον μια αύξηση της αυτοκτονικότητας και όχι αύξηση των αυτοκτονιών».

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν λανθασμένη τη χρήση του όρου «κατάθλιψη» στην περιγραφή της κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας, γιατί δεν πρόκειται για κατάθλιψη, η οποία είναι μία νοσολογική οντότητα, αλλά για θλίψη που είναι φυσιολογική, αναμενόμενη και δυνητικά παραγωγική, εάν τύχει ορθής διαχείρισης, όπως εξηγούν.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε με αφορμή το διεθνές συνέδριο με θέμα «Κρίσεις και καταστροφές. Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις», το οποίο διοργανώνουν η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, με τη συνεργασία της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής και θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου στην Αθήνα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ