Τετάρτη, 21 Απρ 2021

«Βουνό» τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να δοθούν ως το 2030

Τα ποσά που έχει να πληρώσει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση ο Ελληνας φορολογούμενος σε τόκους και χρεολύσια στους δανειστές τα επόμενα χρόνια προκαλούν ίλιγγο, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η «κυριακάτικη δημοκρατία». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα οποία διαθέτει ο ίδιος ο ΟΔΔΗΧ, δηλαδή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μόνο για τη φετινή χρονιά η χώρα μας οφείλει συνολικά περί τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 25 δισ. σε χρεολύσια και 6 δισ. σε τόκους, ενώ αθροιστικά την περίοδο 2013-2020 οφείλει το ποσό των 139,832 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό χρέος ανήλθε στο 174,1% του ΑΕΠ (περί τα 324 δισ. ευρώ), με τη δεύτερη σε σειρά Ιταλία να ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, με το χρέος να διαμορφώνεται στο 135,6% του ΑΕΠ της.

Με άλλα λόγια, έως το 2020, όταν η Ελλάδα προβλέπεται με βάση το πρόγραμμα της τρόικας ότι θα πιάσει τον στόχο, το χρέος να αποτελεί το 128% του ΑΕΠ, δηλαδή θα καταστεί βιώσιμο κατά κάποιο τρόπο, η χώρα μας θα πρέπει να δίνει κατά μέσο όρο 17,479 δισ. ετησίως. Ποσά βέβαια που είναι αδύνατο να δίνει η Ελλάδα, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 4,5% που έχει θέσει μετά το 2016 αν δεν ανακάμψουν με υψηλούς ρυθμούς η οικονομία και η αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Συνεπώς, η ανάγκη για μετάθεση του χρέους ή «κούρεμα» είναι αυταπόδεικτη. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, τα ποσά των τόκων που παρατίθενται αποτελούν εκτιμήσεις. Και αυτό γιατί οι μελλοντικοί τόκοι που θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθούν στο μέλλον είτε από τα σχετικά κυμαινόμενα επιτόκια είτε από το κόστος δανεισμού των διεθνών οργανισμών που παρέχουν τα δάνεια στη χώρα μας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ