Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Βουτιά 23% των μισθών στο πρώτο δίμηνο 2013

Εως 23% υπολογίζεται κατά μέσο όρο η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους που έχει συγκεντρώσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις που συνεχίζουν να υπογράφονται σωρηδόν στην αγορά εργασίας επιφέρουν ολοένα και μεγαλύτερη κατάρρευση στις αποδοχές των εργαζομένων.

Οι αποδοχές

 

Ετσι, ήδη από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι η μείωση έως περίπου 30% στις αποδοχές που πραγματοποιήθηκε το 2012 όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε, αλλά συνεχίζεται με την ίδια αμείωτη ένταση και το 2013, ήδη από τις αρχές του.

Από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΣΕΠΕ, μέσα στους δύο πρώτους μήνες υπογράφηκαν 70 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, με τη μείωση στους μισθούς να φτάνει κατά μέσο όρο το 22,91%.

Υποχώρηση όμως καταγράφεται και στις ατομικές συμβάσεις, που είναι λίγο μικρότερη, δηλαδή φτάνει το 12,7% κατά μέσο όρο. Στις νέες αυτές συμβάσεις οι επιχειρήσεις έχουν φροντίσει να ενσωματώσουν την απορρόφηση του επιδόματος γάμου, το οποίο έχουν επιλέξει να μη χορηγούν, όπως τους επιτρέπει ο νόμος (ν. 4093/2012), και έτσι προωθείται η ουσιαστική κατάργησή του.

Σημειώνεται ότι από τις 14 Φεβρουαρίου 42 κλαδικές συμβάσεις έχουν λήξει και έχουν υπαχθεί στο τρίμηνο της μετενέργειας. Η διαδικασία αυτή ευνοεί τους εργοδότες να ασκούν πιέσεις και τελικά να πετυχαίνουν, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, την υπογραφή είτε επιχειρησιακών είτε ατομικών συμβάσεων εργασίας, με πολύ χαμηλότερες αποδοχές. Η απειλή μιας ενδεχόμενης απόλυσης ή του κλεισίματος της επιχείρησης και η δραματική αύξηση της ανεργίας κάνουν τους εργαζομένους όλο και πιο ευάλωτους. Ετσι αποδέχονται τις εργοδοτικές προτάσεις, αρκεί να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 υπογράφηκαν συνολικά 794 επιχειρησιακές συμβάσεις, στις οποίες η μείωση αποδοχών έφτασε κατά μέσο όρο το 18,8%, ενώ υπήρξαν και συμβάσεις που προέβλεπαν έως και 30,4% περικοπή μισθών. Συνολικά υπολογίζεται ότι πέρσι τις μειώσεις αποδοχών αποδέχτηκαν 355.397 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ