Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Βουτιά» ΑΕΠ από το ψαλίδι σε επενδύσεις

Πάνω από δύο μονάδες κόστισε στο ΑΕΠ το κόψιμο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank που κυκλοφόρησε χθες. Οι έμμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη από αυτήν την υστέρηση είναι επίσης σημαντικές, τονίζει η τράπεζα. Επιπλέον, αναφέρει, πολύ σημαντική επίπτωση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα είχε και η φυγή των επενδυτικών και καταθετικών κεφαλαίων από την Ελλάδα στο α’ εξάμηνο του 2012.

Από την άλλη πλευρά, είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικράτησε εγχωρίως και διεθνώς για την Ελλάδα στο α’ εξάμηνο του 2012, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς πετρελαιοειδή συνεχίζουν να αυξάνουν (α’ 6μηνο 2012, 4,1%, α’ 6μηνο 2011, 14,3%), με ταυτόχρονη σημαντική πτώση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ από τον Ιούλιο του 2012 αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη και του εξωτερικού τουρισμού, που υστέρησε σημαντικά, για τους γνωστούς λόγους, στο α’ εξάμηνο του 2012.

Επομένως, σημειώνει η Alpha Bank, υπάρχουν τώρα οι προοπτικές για ουσιαστικό περιορισμό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία στο β’ εξάμηνο του 2012, με:

α) την εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της χώρας από το α’ και το β’ πακέτο χρηματοδοτικής ενίσχυσης από τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ,

β) τη συνεπαγόμενη επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία,

γ) την πλήρη υλοποίηση του ΠΔΕ και την είσπραξη των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,

δ) την πραγματική επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων,

ε) την πλήρη εξουδετέρωση κάθε σκέψης ή επιδίωξης ή συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν αφορά την ίδια, κ.ά.

Στη συνέχεια, τονίζει η Alpha, αφού υπάρχουν οι προοπτικές για σημαντικό περιορισμό της ύφεσης στο β’ εξάμηνο του 2012, μπορεί να εξασφαλιστούν και οι προϋποθέσεις για πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το β’ εξάμηνο του 2013 και για πραγματική ανάπτυξη από το 2014.

Η μελέτη της τράπεζας σημειώνει, τέλος, ότι η μεταβολή του μετρούμενου ΑΕΠ στην Ελλάδα μπορεί να γίνει γρηγορότερα θετική, αν η προστιθέμενη αξία που πραγματοποιείται στη χώρα αρχίσει να καταγράφεται περισσότερο στην επίσημη οικονομία της, αντί για την παράλληλη οικονομία, που στη διετία 2011-2012 έχει σημειώσει ταχεία ανάπτυξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ