Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

«Βροχή» τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση

Με «βροχή» τροπολογιών, συνολικά 57 υπουργικών και βουλευτικών, ολοκληρώνεται απόψε στην Ολομέλεια η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης».

Αξιοσημείωτο είναι πως δεκαέξι από τις κατατεθείσες βουλευτικές –δύο εκ των οποίων είναι του ΚΚΕ και οι υπόλοιπες του ΣΥΡΙΖΑ- έγιναν αποδεκτές από τον κ. Γ. Κατρούγκαλο με την επισήμανση, εκ μέρους του, ότι οι υπόλοιπες εξετάζονται και πιθανόν να υιοθετηθούν σε κάποιο μελλοντικό νομοσχέδιο.

«Ολες οι τροπολογίες που έγιναν αποδεκτές ουσιαστικά συναποτελούν ένα καινούριο νομοσχέδιο», είπε σε παρέμβασή του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης (ΝΔ) εκφράζοντας τις ενστάσεις και τις διαφωνίες πολλών πλευρών της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Δεν είναι αποδεκτός αυτός ο τρόπος νομοθέτησης» είπε και πρόσθεσε ότι πίσω από αυτόν τον τρόπο κρύβεται πιθανότητα η επιλογή του Υπουργείου να «υπαγορεύσει» πολλές εξ αυτών των τροπολογιών στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να περάσουν χωρίς ουσιαστική συζήτηση διατάξεις οι οποίες εξυπηρετούν πελατειακές λογικές. Ενστάσεις εξέφρασε άμεσα εκ μέρους του Ποταμιού και ο κ. Χαρ. Θεοχάρης.

Σημειώνεται ότι πολλές εκ των τροπολογιών των βουλευτών, αφορούν υποθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προβλέπει πως «αίρεται το αξιόποινο των πράξεων και παύουν οριστικά ποινικές, πειθαρχικές διώξεις και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των ΟΤΑ, καθώς και υπαλλήλων των ΟΤΑ, επί υποθέσεων σχετικά: α) Με την μη άσκηση ένδικων μέσων επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των ΟΤΑ και των δημοτικών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, και β) Με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού».

Αλλη τροπολογία, δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά «αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα» και ξεχωρίζει για τον ασαφή τρόπο συγγραφής της: «Με την επιφύλαξη του άρθρου 193 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), η προθεσμία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 3581/2007 (Α΄140) και προβλέπει αποσπάσεις προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτές αναφέρονται στην παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 3429/2005 (Α’ 134), στις οποίες το δημόσιο κατέχει αμέσως ή εμμέσως την πλειοχηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου, παρατείνεται μέχρι τις 31/12/2015», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αίσθηση, μεταξύ άλλων, προκαλεί και το γεγονός ότι σε τουλάχιστον δύο άλλες τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει στο κείμενο η φράση «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Η μία αφορά μετατάξεις υπαλλήλων και η άλλη προσωπικό καθαριότητας σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών και ΟΤΑ.

Στην μία εκ των τροπολογιών του ΚΚΕ, προβλέπεται η «επανασύσταση θέσεων και κλάδων καθώς και του συνόλου των οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του προσωπικού ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ) και του ΟΑΕΔ που καταργήθηκαν» με νόμο του 2013.
πηγή: kathimerini.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ