Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Βρώμικος εκβιασμός (για μισθούς Ινδίας) αλά… Μεσοπρόθεσμο

Ημέρες Ιουνίου και Μεσοπρόθεσμου ζει πάλι η κυβέρνηση, με τους βουλευτές της να σηκώνουν (στα λόγια τουλάχιστον) μπαϊράκι και να απειλούν με καταψήφιση του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να «απειλεί» ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μας καταβληθεί η έκτη δόση.

Κι αν το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε κανονικά, κανένας δεν ξεχνάει ότι ούτε τότε το ΠΑΣΟΚ πέρασε αβρόχοις ποσί αυτή τη διαδικασία, καθώς ο Π. Κουρουμπλής το καταψήφισε και διεγράφη, ενώ οι Γ. Φλωρίδης και Ε. Νασιώκας είχαν παραιτηθεί λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Σε αυτή τη φάση το τοπίο παραμένει θολό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ δείχνει εκτός ελέγχου και το νέο σίριαλ θα κρατήσει περίπου μία εβδομάδα.

Πάντως η Λούκα Κατσέλη μαθαίνοντας χθες τις αλλαγές Βενιζέλου αποχώρησε (!) από τη Βουλή εμμένοντας στα περί μη στήριξης του άρθρου. Επειδή όμως το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται οι «αντάρτες» να αποδειχθούν και πάλι «του γλυκού νερού», όπως οι περίφημοι Α. Αθανασιάδης και Θ. Ρομπόπουλος. Ο τελευταίος «χτύπησε» μάλιστα ξανά διοχετεύοντας απειλές παραίτησης και δηλώνοντας ότι θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις του από Δευτέρα. Οπως ακριβώς είχε κάνει τον Ιούνιο…

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, βλέποντας τις αντιδράσεις για το άρθρο 37 που παγώνει τις κλαδικές συμβάσεις, έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο των βουλευτών λέγοντας ότι η ψήφισή του είναι για την τρόικα το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Οι αλλαγές ωστόσο που επέφερε κατά πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη την αντιπολίτευση ήταν επί το χείρω, με αποτέλεσμα να σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων.

Εκτός από τη Λ. Κατσέλη, ο Χ. Μαγκούφης υποστήριξε ότι το άρθρο 37 υπαγόρευσε ο ΣΕΒ και ζήτησε αυτό να γίνει πεδίο αντίστασης για όλο το ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σούλα Μερεντίτη δήλωσε ότι το άρθρο 37 θα ανοίξει την κερκόπορτα για όσα δεινά επακολουθήσουν. Μαζί με τη Σ. Γιαννακά οι τρεις παραπάνω βουλευτές είναι και οι πιο επικίνδυνοι προς το παρόν για καταψήφιση του άρθρου 37. Την ίδια ώρα πάντως κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Στην ομάδα των διαφωνούντων θα πρέπει να προστεθούν και οι ήπια αντιδρώντες Λ. Γρηγοράκος (που έκανε κατά τα λοιπά φραστική επίθεση στην κυβέρνηση), Δ. Λιντζέρης, Δ. Κουσελάς και φυσικά ο Θ. Ρομπόπουλος.

Η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στην Επιτροπή Οικονομικών, με το ΠΑΣΟΚ να είναι το μοναδικό κόμμα που ψήφισε «Ναι», ενώ η ψήφιση επί των άρθρων προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Αλλαγές σε επιδόματα και εφεδρεία

Με αυξήσεις στα επιδόματα θέσης ευθύνης και στο Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων, αλλά και διεύρυνση κάποιων κατηγοριών που δεν θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία επιχειρεί η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει εναντίον της. Επιπλέον, όσοι θα βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτική διαδικασία ή εργασιακή εφεδρεία και βρουν δουλειά κινδυνεύουν να χάνουν μέρος ή και ολόκληρο το ποσό που θα λαμβάνουν!

Ειδικότερα, στις προσθήκες – αναδιατυπώσεις που κατέθεσε, χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αυξάνονται καταρχήν τα επιδόματα θέσης ευθύνης για μια σειρά υπαλλήλων του Δημοσίου. Ετσι οι περιφερειακοί διευθυντές, από 700 ευρώ, θα λαμβάνουν 900 ευρώ, ενώ οι προϊστάμενοι επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, από 400 ευρώ, θα λαμβάνουν πλέον 450 ευρώ.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων για υπαλλήλους όπως είναι οι εφοριακοί. Στο πλαίσιο αυτό πλέον το ΚΕΔΣ που θα καταβάλλεται στους υπαλλήλους ισούται με ποσό μέχρι 50% (ήταν 10% αρχικά) ενός βασικού μισθού, εφόσον πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90%, και με ποσό μέχρι 100% (ήταν 25%!) ενός βασικού τους μισθού, εφόσον πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και επάνω.

Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή σε εφεδρεία θα χάνουν μέρος ή και ολόκληρο το ποσό που θα λαμβάνουν (αντιστοιχεί στο 60% του βασικού μισθού που έπαιρναν), αν βρουν άλλη δουλειά που θα τους αποφέρει υψηλότερες αποδοχές από τον βασικό μισθό που έπαιρναν στο Δημόσιο προτού βγουν σε διαθεσιμότητα.

Τέλος, εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία όχι μόνον οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου, αλλά και οι εξομοιωμένοι με αυτόν μισθολογικά και βαθμολογικά κλάδοι του ΥΠΕΞ, ενώ αποσύρεται η λέξη «κληρικοί» και γίνεται «θρησκευτικοί λειτουργοί».

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Ο Δασκαλόπουλος κάνει τον αθώο

Επιθετικός με όσους τον κατηγορούν για φορέα διοχέτευσης στοιχείων στην τρόικα εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Μίλησε για εργασιοκάπηλους και ιδεολόγους της φοροδιαφυγής, στοχοποιώντας εμμέσως τη ΓΣΕΕ, η οποία ήταν έως πρόσφατα προνομιακός συνομιλητής του.

Στα μέσα του 2010 ο Δ. Δασκαλόπουλος είχε μιλήσει για τα κόμματα της διαπλοκής που διακρίθηκαν στη Μεταπολίτευση, ξεσηκώνοντας θύελλα επικρίσεων εναντίον του.

Τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, σε μια προσπάθεια να σώσει την τιμή του εύκαμπτου πολιτικού κόσμου, τον παρομοίασε με «την ψείρα που χόρτασε και βγήκε στο γιλέκο».

Αναφερόμενος στο θέμα της υποτιθέμενης κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στους εργαζομένους όσοι, για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα, επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα εμφυλίου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Οι θέσεις του ΣΕΒ για την ΕΓΣΣΕ και το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων είναι σαφείς, συνεπείς και δημόσια διακηρυγμένες».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν διαθέτει στην Ελλάδα καμία παραγωγική δραστηριότητα συναφή με τη μεταποίηση, ενώ είχε αποβεί εξαιρετικά κερδοφόρα για τον ίδιο η πώληση της τελευταίας επιχείρησής του, της Vivartia, στον όμιλο της MIG.

O πρόεδρος του ΣΕΒ, εκτός της ενασχόλησής του με την προάσπιση των συμφερόντων των βιομηχάνων, έχει και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Είναι λάτρης της μοντέρνας τέχνης και πρόσφατα αγόρασε έργο του Νεοϋορκέζου καλλιτέχνη Ντέιβιντ Χάμονς 1.500.000 ευρώ, το οποίο, όπως γράφηκε, είναι φτιαγμένο από ανθρώπινες τρίχες, πολύτιμους λίθους και καλώδια πάνω σε χρυσό φόντο…

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ