Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

«Wall Street Journal»: Η σκληρή τρόικα μπορεί να διαλύσει την κυβέρνηση!

Φωτιές άναψε χθες δημοσίευμα της «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο η τρόικα φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων 2 δισ. ευρώ για το 2012, όσα δηλαδή υπολογίζουν οι δανειστές μας ότι «χάθηκαν» εξαιτίας των εκλογικών αναμετρήσεων.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ανώτατο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης εκτίμησε ότι «αν η τρόικα δεν επιδείξει ευελιξία, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταρρεύσει και η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Αν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές, η τρόικα θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική διάλυση που θα ακολουθήσει».

Η «Wall Street Journal» επικαλείται αξιωματούχο της τρόικας, που φέρεται ότι δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί. Παραπονιέται συνεχώς ότι το πρόγραμμα είναι λάθος και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τη στιγμή που άλλες χώρες με αντίστοιχα προγράμματα τα έχουν εφαρμόσει και έχουν δει αποτελέσματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων προκύπτει από τις αποκλίσεις που ήδη καταγράφονται από τους στόχους των εσόδων (υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου) αλλά και από την πρόβλεψη – στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- ότι ο προϋπολογισμός θα «κλείσει» φέτος με «μαύρη τρύπα», που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2,5 δισ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να εισπράξει ακόμα και τα φορολογικά πρόστιμα που έχουν εκδικαστεί υπέρ του Δημοσίου. Τα φορολογικά δικαστήρια έχουν εκδικάσει πρόστιμα ύψους 13,2 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να εισπραχθούν άμεσα. Από το ποσόν αυτό όμως το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στα κρατικά ταμεία μόνο το 4,77%, δηλαδή 630.671.861 ευρώ.

Ωρολογιακή βόμβα για τα δημόσια οικονομικά αποτελούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου καταγράφηκαν ανοιχτά χρέη ύψους 6,8 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι στο προσεχές διάστημα χρέος ύψους 1 δισ. ευρώ (από νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία) θα καταστεί ληξιπρόθεσμο ανεβάζοντας τον «λογαριασμό» των οφειλών του Δημοσίου στα 7,8 δισ. ευρώ!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ