Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«WSJ»: Η επιστροφή στη δραχμή θα κόστιζε στους εταίρους ένα τρισ.!

Το ριψοκίνδυνο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εξετάζει η «WSJ», κάνοντας αναφορά στη «νέα δραχμή» και στο κόστος για ολόκληρη την ευρωζώνη, που μπορεί να αγγίξει το 1 τρισ. ευρώ.

Ποια ζητήματα προκύπτουν, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το σενάριο εξόδου της Ελλάδας; Το πρώτο έχει να κάνει με το πώς. Σύμφωνα με ένα σενάριο, οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία αποχώρησης με την υπόλοιπη ευρωζώνη και για την εισαγωγή νέου νομίσματος (π.χ. της νέας δραχμής). Αυτό σημαίνει ότι από εκείνη την ημερομηνία όλοι οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις θα πληρώνονται σε δραχμές. Οι τραπεζικές καταθέσεις επίσης θα έπρεπε να μετατραπούν σε δραχμές. Οι Αρχές θα συμφωνούσαν σε μια αρχική ισοτιμία ευρώ – νέας δραχμής. Αυτό θα οδηγούσε σε κάθετη υποτίμηση, με κίνδυνο μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες και μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει η δραχμή;

Η δραχμή θα επανερχόταν σε ένα επίπεδο που θα έκανε ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες. Το τι θα συνέβαινε τότε εξαρτάται από το πώς θα αντιδρούσαν στην υποτίμηση οι ελληνικές κεντρικές τράπεζες και οι ίδιοι οι Ελληνες.

Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Η ΕΚΤ πιθανώς δεν θα μπορούσε να δανείσει άλλο τις ελληνικές τράπεζες ως εγγυητής. Αυτό σημαίνει ότι θα σταματούσε η χρηματοδότηση προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δίχως διαθέσιμα ευρώ, η κυβέρνηση θα υποχρεωνόταν να υιοθετήσει άλλο νόμισμα ως μέσο συναλλαγής.

Θα συνέχιζε να κυκλοφορεί το ευρώ στην Ελλάδα;

Είναι σχεδόν βέβαιο. Το ευρώ θα είχε μεγάλη ζήτηση ως μέσο αποταμίευσης, ώσπου οι πολίτες να αποκτήσουν μια ξεκάθαρη ιδέα για την πραγματική αξία της νέας δραχμής. Ωστόσο οι τράπεζες δεν θα έχουν το δικαίωμα να δανειστούν σε ευρώ από την ΕΚΤ.

Τι θα συμβεί στο χρέος;

Θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση με διαπραγμάτευση. Το εσωτερικό χρέος θα πρέπει πιθανώς να μετατραπεί σε «νέες δραχμές».

Τι θα κόστιζε μια έξοδος της Ελλάδας;

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο IIF σε εμπιστευτικό υπόμνημα τον Φεβρουάριο τοποθετούσε το κόστος στο 1 τρισ. ευρώ.

Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, αντιμετωπίζοντας σοβαρό έλλειμμα ρευστότητας, θα έρχονταν αντιμέτωπες με λουκέτο.

Τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες;

Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα. Η ΕΚΤ θα κατέληγε ενδεχομένως με 160 δισ. ευρώ σε απλήρωτα δάνεια και ομόλογα στα χέρια της.

Τι θα γίνει με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία;

Πιστεύεται ότι, αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, οι αγορές θα στρέψουν την προσοχή τους σε αυτές τις δύο ευάλωτες χώρες.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ