Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ξαφνικά όλοι βλέπουν το «λάθος φάρμακο» που σκοτώνει την ευρωζώνη!

Οι προ ημερών δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η λιτότητα έχει φτάσει τα όριά της άναψαν το φιτίλι της αμφισβήτησης στη γηραιά ήπειρο και έδωσαν το έναυσμα για μια κρίση στις σχέσεις του Βερολίνου με τους έως σήμερα συμπαραστάτες του όσον αφορά την επιβολή των πολιτικών άγριας λιτότητας στην Ευρώπη. Το κουβάρι των αντιδράσεων ξετυλίγεται γρήγορα και προκαλεί πρόβλημα στη γερμανική ηγεσία εν μέσω της προεκλογικής περιόδου που θα οδηγήσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ΔΝΤ, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο αλλά και Παρίσι άνοιξαν επισήμως τη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που δίνεται στον «μεγάλο» ασθενή. Δίλημμα ή ψευτοδίλημμα; Μένει να αποδειχτεί. Το βέβαιο είναι ότι ο κρίκος σπάει από τη Γαλλία και την Ιταλία και το σημαντικό είναι ότι αυτή η συζήτηση φαίνεται να ξεπερνά τα όρια της ευρωπαϊκής επικράτειας, με την Ουάσινγκτον να προχωρεί σε νέες πιέσεις, εκτός από τις συνήθεις συστάσεις, για αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη, πιέσεις που προκαλούν εκνευρισμό στην Καγκελαρία.

Η Γαλλία θυμίζει καζάνι που βράζει. Η ασυγκράτητη ανεργία, τα λουκέτα που πληθαίνουν και η κακή πορεία της οικονομίας έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταποντίζεται και οι Γάλλοι σοσιαλιστές, μετά και τη δυναμική επανεμφάνιση του Νικολά Σαρκοζί, συνειδητοποιούν ότι το καράβι της διακυβέρνησης βουλιάζει. Για να αποτρέψουν το ναυάγιο προσπαθούν να απομακρυνθούν την ύστατη στιγμή από τις θέσεις του Βερολίνου, αλλά με κομψό τρόπο. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις εκκλήσεις του προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν για «σύγκρουση» με το Βερολίνο για την πολιτική λιτότητας αλλά και από τους βαρείς χαρακτηρισμούς για την καγκελάριο Μέρκελ που περιέχονταν σε προσχέδιο εγγράφου του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), οι πρωτοκλασάτοι της κυβέρνησης Ολάντ προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. «Η σύγκρουση με το Βερολίνο είναι αντιπαραγωγική» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη «Le Monde» τη Δευτέρα. Ο Αλέν Ζιπέ προειδοποίησε για τον «θανάσιμο κίνδυνο» μίας σύγκρουσης με το Βερολίνο, ενώ η «Liberation» κυκλοφορούσε τη Δευτέρα με τίτλο για το «PS που έχει ντελαπάρει» και την Ανγκελα Μέρκελ να γελάει πίσω από τον Φρανσουά Ολάντ.

Το ζήτημα είχε ξεκινήσει στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έκανε λόγο για ανάγκη να συγκρουστεί το Παρίσι με το Βερολίνο για τη λιτότητα. Την ίδια ώρα εμφανίστηκε και ένα προσχέδιο εγγράφου του PS, το οποίο θα συζητείτο τον Ιούνιο, και στο οποίο επικρίνεται η «εγωιστική αδιαλλαξία» της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία «ενδιαφέρεται μόνο για τις καταθέσεις των Γερμανών». Τα σχόλια για την «καγκελάριο της λιτότητας» αφαιρέθηκαν, αλλά το «κακό» είχε γίνει.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό επιστράτευσε ακόμη και το twitter, σε μηνύματά του σε γαλλικά αλλά και σε γερμανικά, ότι η γαλλογερμανική φιλία είναι αναντικατάστατη και πως χωρίς ειλικρινή και έντιμο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της Ευρώπης. Πιο αιχμηρός ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ. Είπε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν τις δικές τους πολιτικές και πως το Παρίσι «δεν μπορεί να ρίχνει τις αποτυχίες του αλλού».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνέντευξη του Πιέρ Μοσκοβισί, τη Δευτέρα. Η σύγκρουση με τη Γερμανία θα ήταν «αντιπαραγωγική», επειδή, αφενός, ξεκινά από τη «λανθασμένη υπόθεση ότι όλες μας οι δυσκολίες ξεκινούν από τη Γερμανία» και, αφετέρου, επειδή θα αγνοούσε τον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης, και τον θεμελιώδη ρόλο της γαλλογερμανικής συνεργασίας στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η προσπάθεια του Μοσκοβισί να κατασβέσει τη φωτιά που άναψε το περί Ευρώπης κείμενο του σοσιαλιστικού κόμματος ήταν προφανής. «Διάλογο ναι, αλλά ανοικτή σύγκρουση σίγουρα όχι» τόνισε ο Μοσκοβισί. Οσον αφορά μάλιστα τη διαμάχη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το Παρίσι κάθε άλλο παρά απομονωμένο είναι: «Σήμερα οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και σε κάποιο βαθμό και η Κομισιόν καταδικάζουν, όπως εμείς, τη λιτότητα και τάσσονται υπέρ πολιτικών για ανάπτυξη» πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη να αλλάξει η κατεύθυνση της συζήτησης.

Μισόλογα και από τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό για την ανάπτυξη και την κοινωνία

Στο γαϊτανάκι των δηλώσεων προστέθηκαν και οι εξαγγελίες του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στην «επίσημη πρώτη» ενώπιον της Βουλής, η οποία έδωσε, όπως αναμενόταν, ψήφο εμπιστοσύνης στον μεγάλο συνασπισμό που αναλαμβάνει τα ηνία της Ιταλίας έπειτα από δύο μήνες πολιτικού χάους. Μόνο με δημοσιονομική προσαρμογή «η Ιταλία πεθαίνει», οι πολιτικές για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη «δεν μπορούν να περιμένουν άλλο» δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν η Ευρώπη αποτύχει, θα είμαστε όλοι χαμένοι, τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο της ηπείρου». Ο ίδιος έκανε λόγο περί αυξανόμενης απόγνωσης και θυμού που προκαλεί η οικονομική κρίση -«όπως αποδεικνύει και το τρομερό χθεσινό συμβάν», η επίθεση έξω από την έδρα της κυβέρνησης του 49χρονου ανέργου, που τραυμάτισε δύο καραμπινιέρους.

Ο νέος πρωθυπουργός εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ μιας πιο «ομοσπονδιακής» μορφής της Ε.Ε. «Η νομισματική ένωση χωρίς την πολιτική και την τραπεζική ένωση είναι αδιανόητη, όπως αποδείχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια» τόνισε. Ο Λέτα πάντως διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε. ως προς τον προϋπολογισμό και τη δημοσιονομική κατάσταση. Το μήνυμά του ο Λέτα το μεταφέρει στα κέντρα λήψης αποφάσεων με περιοδεία-εξπρές σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο, ζητώντας από τους κοινοτικούς εταίρους πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις ιταλικές δεσμεύσεις.

Είναι προφανές ότι η Ιταλία αγωνίζεται να βγει από τον φαύλο κύκλο της σκληρής λιτότητας. Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του με τον γραμματέα της μπερλουσκονικής δεξιάς και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο, ο Λέτα υπογράμμισε πως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι οι νέοι και η εργασία στην Ιταλία της κρίσης, θέτοντας έναν χρονικό ορίζοντα 18 μηνών για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ο φόρος ιδιοκατοίκησης για την πρώτη κατοικία (Imu) «παγώνει» από τον Ιούνιο, μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες της μπερλουσκονικής δεξιάς, και στόχος είναι η εξεύρεση λύσεων που θα ευνοήσουν κυρίως τις λιγότερο εύπορες οικογένειες. Ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί από το 21% στο 22% τον Ιούλιο, όπως προωθούσε η κυβέρνηση Μόντι. Οι διπλοί μισθοί για τους υπουργούς θα καταργηθούν, σημείο στο οποίο χειροκρότησαν και οι πεντάστεροι βουλευτές του Μπέπε Γκρίλο. Οσοι βουλευτές υπουργοποιήθηκαν θα λαμβάνουν στο εξής μόνο τον μισθό του βουλευτή του ή γερουσιαστή και ουδεμία απολαβή για το υπουργικό τους αξίωμα. Η κυβέρνηση Λέτα δεσμεύεται επίσης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προωθήσει την αύξηση των τραπεζικών δανείων, να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και να επεκτείνει και τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων έργου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, επίσης, να βρει μια λύση για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας, μια λύση στο πρόβλημα όσων παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους με εθελούσια έξοδο και δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας στο μεταξύ, καθώς και να εργαστεί για τη μόνιμη πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

Στέλλα Θεοδώρου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ