Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Ξαφνικά βρήκαν τα… λεφτά για ακόμα έναν μήνα

Ρευστό το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου και υπό προϋποθέσεις υποστηρίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ενώ έως την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου, αν δεν καταβληθεί η 6η δόση, επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου, τώρα υποστηρίζουν ότι αν γίνουν ορισμένες κινήσεις, όπως η άντληση περισσότερων κεφαλαίων από έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τότε θα υπάρξει ταμειακή επάρκεια έως και τα μέσα Δεκεμβρίου. Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει το περιθώριο να γίνει το δημοψήφισμα στις 4 ή στις 11 Δεκεμβρίου, όπως φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου παραμένει «σφιχτή» και θα «σφίξει» ακόμη περισσότερο αν δεν καταβληθεί η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ, η οποία αναμενόταν για τα μέσα Νοεμβρίου. Οπως λένε στελέχη του ΓΛΚ, η μη καταβολή της δόσης θα δημιουργήσει ταμειακές δυσχέρειες, οι οποίες όμως δεν είναι ανυπέρβλητες. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι το δημόσιο ταμείο θα πάρει μια βαθιά ανάσα από τη δεύτερη δόση της εισφοράς αλληλεγγύης, που αναμένεται να εισπραχθεί έως τις 9 Νοεμβρίου (λήγει η σχετική προθεσμία πληρωμής μετά την παράταση που δόθηκε), τη δόση για τον φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν έως το τέλος Νοεμβρίου χιλιάδες φορολογούμενοι και το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που έχει ήδη αρχίσει να εισπράττεται.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί το ποσό του δανεισμού του Δημοσίου μέσω των έντοκων γραμματίων, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το 1 δισ. ευρώ που έχει «παρκάρει» το υπουργείο Οικονομικών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει δημιουργηθεί κατ’ απαίτηση των δανειστών μας για να στηρίξει τράπεζες που θα βρεθούν σε δυσχερή θέση. Επίσης υποστηρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν οι εισροές εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Αν όλα τα παραπάνω «πάνε καλά», λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τότε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες έως και τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν οποιοσδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες «δεν πάει καλά», τότε θα υπάρξουν προβλήματα στην κάλυψη των δαπανών του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι εντός του Δεκεμβρίου θα λήξουν και ομόλογα ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, τα οποία, όμως, αφορούν υποχρεώσεις του Δημοσίου προς εγχώριους προμηθευτές ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού. Στο Γενικό Λογιστήριο υποστηρίζουν ότι ήδη υπάρχει άτυπη συμφωνία με τους κατόχους των ομολόγων προκειμένου να τα ανταλλάξουν με άλλα ομόλογα που λήγουν αργότερα.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ