Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020

Ξέχασε… τι έλεγε (τη Δευτέρα) για το δημοψήφισμα ο υπερφίαλος «ύπαρχος»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Τελικά με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα μαθαίνεις. Ο λόγος για το «ύπαρχο» της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, που ονειρεύεται να γίνει… καπετάνιος και μεταμορφώνεται σε Γιώργο Παπανδρέου και χτίζει το προφίλ του βασισμένο στο μοναδικό αξίωμα αυτής της κυβέρνησης: Ψέμα στο ψέμα.

Χθες ο κ. Βενιζέλος, επιστρέφοντας από τις Κάννες όπου είχε πάει μαζί με τον υπό προθεσμία πρωθυπουργό, έκανε δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων ισχυριζόταν ότι διαφωνούσε με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ. Μάλιστα άφηνε να διαρρεύσει και διάλογος μέσα στο αεροπλάνο σύμφωνα με τον οποίον έστησε καβγά διαφωνίας με τον κ. Παπανδρέου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών μεταξύ άλλων δήλωνε χθες: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Αυτό έλεγε βέβαια διαπιστώνοντας πλέον ότι το ρεύμα στο ΠΑΣΟΚ είχε αντιστραφεί και κινδύνευε να χάσει το τρένο, όταν οι άλλοι δελφίνοι είχαν ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος. Ελα όμως που τα γραπτά μένουν και αποκαλύπτουν το μέγεθος της πολιτικής αγυρτείας του κ. Βενιζέλου, μια και ήταν ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος είχε προαναγγείλει το ερώτημα που θα ήταν θέμα δημοψηφίσματος αν γινόταν. Ισχυριζόταν ο Ιζνογκούντ του ΠΑΣΟΚ, που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος: «Τώρα ο ίδιος ο πολίτης, μετά τη στήριξη που θα προσφέρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην κυβέρνηση, θα κληθεί να απαντήσει με μια λογική συνοχή και συνέπεια, με αρχή, μέση και τέλος: Είμαστε υπέρ της Ευρώπης; Είμαστε υπέρ της ευρωζώνης; Είμαστε υπέρ του ευρώ; Θεωρούμε ότι το ισοζύγιο είναι θετικό; Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουμε σ’ αυτή την ομάδα των αναπτυγμένων κρατών και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα της δραχμής ή στην Ελλάδα του ’60 ή του ’50; Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι; Θεωρούμε ότι είναι καλό να χρωστάς στις τράπεζες διεθνώς 100 δισ. λιγότερα και όχι 100 δισ. περισσότερα; Είναι καλό το χρέος σου να τείνει προς το 120% και όχι προς το 240%»; Ποιος λοιπόν έβαζε το εκβιαστικό δίλημμα είναι πλέον εμφανές. Διότι είπαμε ότι οι πολίτες έχουν κοντή μνήμη αλλά ο ίδιος, τυχοδιωκτικά σκεπτόμενος, έχει ακόμη κοντύτερη.

Νίκος Ελευθερόγλου


Κατήγγειλαν συμπαιγνία Παπανδρέου – Βενιζέλου

Θλιβερή εμφάνιση έκανε ο (μέχρι προχθές Ηγεμών) Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ, μιλώντας λίγο αργότερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αυτό που κατάφερε ήταν άλλοτε να εξοργίσει κι άλλοτε να κάνει τους βουλευτές του να κρυφογελούν με την εικόνα που έδινε!

Μιλώντας μάλιστα στην Κ.Ο. του κόμματός του, ζήτησε τη στήριξή της, αφήνοντας να αιωρείται το θέμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Νωρίτερα, όμως, στο υπουργικό συμβούλιο είχε δεσμευτεί στους υπουργούς του ότι, δεδομένης της συναίνεσης που διαφαινόταν, δεν θα χρειαζόταν διενέργεια δημοψηφίσματος και ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης απόψε θα προχωρήσει άμεσα σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με ορίζοντα την ψήφιση και υλοποίηση της συμφωνίας και την προκήρυξη, αμέσως μετά, εκλογών. Στην πραγματικότητα, εμφανίστηκε να υποστηρίζει με θράσος ότι η επιπολαιότητά του να προκηρύξει ένα διχαστικό δημοψήφισμα οφειλόταν αποκλειστικά στην απουσία ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, αγνοώντας ότι μία μέρα πριν είχε αποδειχθεί στις Κάννες ότι, αν κάποιος έθεσε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εν αμφιβόλω, ήταν αυτός. Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου τον κατηγόρησε μάλιστα ότι άλλα τους είπε στο υπουργικό και άλλα λέει στους βουλευτές, θεωρώντας ότι ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε «συμπαιγνία» με τον Ευ. Βενιζέλο -που παρουσίασε και τα δέκα βήματα που απαιτούνται ως βάση για τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας-, «πουλώντας» έτσι την «τρόικα» των δελφίνων. Ενδιαφέρον έχει ότι μόλις τέλειωσε την παρέμβασή της, από την αίθουσα της Γερουσίας βγήκαν για λίγο οι κ. Λοβέρδος και Ραγκούσης, για να επιστρέψουν αργότερα μαζί.

Θέμα ηγεσίας έθεσε στη συνεδρίαση του υπουργικού ο Αν. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι «αν πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θα είναι σαν να υποκλέπτεις την ψήφο των βουλευτών». Ο ίδιος υποστήριξε σε έντονο ύφος ότι «η λαϊκή κυριαρχία έχει κάπου μια “μαύρη τρύπα”. Αν πάτε προς τα εκεί, μην πάρετε την παράταξη μαζί σας. Μη μας πάτε στον γκρεμό του διχασμού». Σπεύδοντας δε να ξεκαθαρίσει ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του δημοψηφίσματος, σημείωσε ότι «είναι ευχάριστο που απέσυρες την πρόταση για δημοψήφισμα», αφού «δεν πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε γαντζωμένοι στην εξουσία», αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την ικανότητα του Γ. Παπανδρέου να διαπραγματευτεί πλέον με τους εταίρους μας στο εξωτερικό. Οτι «δεν μπορεί να παραμείνουν αναπάντητες οι δηλώσεις Μέρκελ – Σαρκοζί» υποστήριξε, από την πλευρά της, η Αννα Διαμαντοπούλου, χαιρετίζοντας ως «επιλογή ευθύνης» του Γ. Παπανδρέου τις εξελίξεις που δρομολογεί (για συνεννόηση με τη Ν.Δ. για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας) και σημειώνοντας για εκείνον ότι είναι «υπεράνω κριτικής».

Οσο για τον τρίτο της «τρόικας» (που από χθες αποτελεί «κουαρτέτο», καθώς έχει προστεθεί ο Ηλίας Μόσιαλος, που συμμετείχε το πρωί σε σύσκεψή τους, πιθανώς και «κουίντο», αν προσθέσει κανείς τον ομοϊδεάτη Γ. Παπακωνσταντίνου) Γ. Ραγκούση, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις προσδοκίες που είχαν αρχίσει να καλλιεργούνται από την εξαγγελία ακόμα δρομολόγησης μιας προσπάθειας συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Χρ. Παπουτσή ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση προερχόμενη από διασπάσεις, τασσόμενος κατά του σχηματισμού κυβέρνησης αποτελούμενης από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Κατά μιας τέτοιας προοπτικής τάχθηκαν οι Μ. Παπαϊωάννου και Π. Γερουλάνος. Ο τελευταίος, ζήτησε ακόμα από τον πρωθυπουργό να αφήσει πάνω στο τραπέζι το «χαρτί» του δημοψηφίσματος, θεωρώντας από τότε πιθανό το ενδεχόμενο να μην ευοδωθούν οι προσπάθειες συγκρότησης συγκυβέρνησης, αφού «είναι επικίνδυνο να μας δει ο κόσμος να διαπραγματευόμαστε για καρέκλες».

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημόσιο: Απώλειες έως 1.803€ στα αναδρομικά συνταξιούχων

Εξαιτίας της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ποσά θα αφορούν τη μία και όχι και τις δύο περικοπές συντάξεων του 2012 Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη...

Νέα δεξαμενόπλοια για την Aegean Shipping

Η Aegean Shipping με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου υπέγραψε συμφωνία μέσω ψηφιακής τελετής με την COSCO Heavy Industry (Yangzhou) Co. Ltd. για...

Λαμπροί εορτασμοί για το έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»

Πέρασαν 2.500 χρόνια από τις δύο σημαντικές μάχες που διέσωσαν τον δυτικό πολιτισμό! Στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των...

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Μέσα σε 58 ημέρες υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις, αν και το υπουργείο υπολόγιζε ότι θα ενταχθούν περίπου 300.000 δανειολήπτες «Κόκκινοι» αλλά και ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν...

Καλαματιανοί αγωνίζονται για τον αρχαιολογικό θησαυρό που παραμένει παράνομα θαμμένος κάτω από την Υπαπαντή

Τον δικό τους αγώνα δίνουν από τον Αύγουστο οι κάτοικοι της Καλαμάτας ώστε ο αρχαίος πλούτος του τόπου τους, που βρίσκεται παράνομα «θαμμένος» κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό...