Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Ξεχασμένοι και παγωμένοι…

Δεν πάει άλλο με τις δυσβάσταχτες δαπάνες θέρμανσης, βροντοφώναξαν εκατοντάδες κάτοικοι της Καστοριάς, που πραγματοποίησαν προ ημερών συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πρωτοφανή συμμετοχή. Ο βαρύτερος χειμώνας των τελευταίων δεκαετιών επιδείνωσε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις της περιοχής, που δοκιμάζονται και από την οικονομική κρίση. Ετσι οι Καστοριανοί αναγκάστηκαν να κατέβουν στον δρόμο -γεγονός όχι συνηθισμένο για την πόλη-, αντιδρώντας στην οικονομική αποδυνάμωσή τους, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αναδείξουν το πρόβλημα και να στείλουν ισχυρό μήνυμα στην κεντρική εξουσία.

Στο ψήφισμα του πανκαστοριανού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας περιγράφεται η κατάσταση ως εξής: «Ζούμε έναν από τους ψυχρότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών. Το θερμόμετρο από τον Νοέμβριο έχει κολλήσει κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα οι ανάγκες μας για θέρμανση να είναι υπέρμετρα αυξημένες. Ακόμη και ο τουρισμός, στον οποίο εναποθέσαμε τις ελπίδες μας και βοηθά στην οικονομική ρευστότητα, αυτούς τους μήνες παρουσιάζει ύφεση, λόγω του αποκλεισμού της περιοχής μας, εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας ο χειμώνας κρατάει έως και 8 μήνες. Επιμένουν όμως οι εκάστοτε κυβερνώντες να μας συμπεριφέρονται με άδικο και βάρβαρο τρόπο, φορτώνοντας στους ώμους μας το βάρος της φορολόγησης του πετρελαίου.

Η εξίσωση σχεδόν της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, που ενδεχομένως να ισχύει ήδη για κάποιες επιχειρήσεις, οδηγεί στη σίγουρη καταστροφή.

Τα παιδιά μας στα σχολεία παγώνουν, μη γνωρίζοντας αν την επόμενη μέρα θα υπάρχει θέρμανση, μια και οι χρηματοδοτήσεις των δήμων είναι ανεπαρκείς.

Η υπερβολική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και η οικονομική κρίση οδηγούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας στην οικονομική εξαθλίωση.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και απευθύνουμε έκκληση στους αρμόδιους φορείς να άρουν αυτή την αδικία από τους ώμους ενός δοκιμαζόμενου νομού, διαφορετικά θα επιβεβαιωθούν οι υποψίες μας ότι όντως είμαστε ξεχασμένοι».

Μετά το συλλαλητήριο ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υπουργούς, παρουσιάζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος και τονίζοντας: «Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι φανερή πλέον η αγανάκτηση των πολιτών μας και η κοινωνική αναστάτωση στην περιοχή μας καθημερινά εντείνεται».

Φυσικό αέριο επί Θήβας


Στον δρόμο προς τη Βοιωτία και προς μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας… βρίσκεται το φυσικό αέριο. Ετσι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, από τις αρχές του 2013 οι περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που θα διαθέτουν ενεργοποιημένα δίκτυα φυσικού αερίου θα είναι αρχικά η Λιβαδειά, η Θήβα, τα Οινόφυτα/Σχηματάρι, η Λαμία και η Χαλκίδα.

Αυτό έγινε γνωστό κατά την πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου Λεβαδέων Νίκου Παπαγγελή με εκπροσώπους της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε., όπου και ενημερώθηκε σχετικά με την πορεία της προκήρυξης διεθνών διαγωνισμών για την ανάδειξη στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ θα προχωρήσουν στην ίδρυση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, η διαδικασία των διαγωνισμών και η ίδρυση των τριών ΕΠΑ προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012, ενώ έχουν ήδη κατασκευαστεί δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στις τρεις περιφέρειες, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών. Η ίδρυση και η λειτουργία της ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας αποτελεί μια πολύ σημαντική επένδυση στην περιοχή, αφού, εκτός από τον μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσει, θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, στη μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού και τη μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, ο Δήμος Λεβαδέων θα πραγματοποιήσει εντός του επόμενου μήνα σχετική ημερίδα για την πορεία του έργου παροχής φυσικού αερίου στη Λιβαδειά.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ