Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

«Ξεχρεώνει» προς το δίδυμο της συμφοράς

Το μάτι στο δίδυμο της συμφοράς (Παπανδρέου – Βενιζέλου) έκλεισε ο διορισμένος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βγάζοντας με τον δικό του τρόπο την υποχρέωση της επιλογής του και τιμωρώντας δελφίνους που τον έχουν υποτιμήσει. Από κύκλους του Μαξίμου χθες διέρρεε μεν ότι δεν κάνουν παρέμβαση στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που έπαιρναν θέση υπέρ της εκλογής προέδρου από την Κ.Ο. του κόμματος ή της καθυστέρησης των διαδικασιών ωσότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI. Θέσεις που οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, επιθυμούν.

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να αντέδρασε έντονα ακόμα και στον προγραμματισμό του Πολιτικού Συμβουλίου για σήμερα, με αποτέλεσμα, κατόπιν επικοινωνιών με τον Ν. Αθανασάκη, να αναβληθεί για την προσεχή Τρίτη, με πρόσχημα τις δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Να σημειώσουμε ότι χθες η «δ» έγραφε ότι η Ιπποκράτους σχεδίαζε το πάγωμα του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως και συνέβη τελικά.

Ο κ. Παπαδήμος για να γίνει πιο πειστικός μάλιστα τάχθηκε κατά της εικόνας των δελφίνων-υπουργών, που θα περιοδεύουν ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας ανοιχτής διαδικασίας, γιατί τότε θα κινδύνευε το κυβερνητικό έργο.

Μετά τον Ευ. Βενιζέλο, που διεφώνησε ξαφνικά με το DNA του Μνημονίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακάλυψε τώρα ότι θα μπορούσαν να το είχαν αποφύγει αν επέλεγαν τον γρήγορο δανεισμό, ενώ για κυβέρνηση που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι απέτυχε μίλησε ο κ. Λοβέρδος, εκτιμώντας παράλληλα ως «μη σοβαρή» τη συζήτηση περί ανασχηματισμού. «Με λυπεί και με καταθλίβει» σχολίασε ο Π. Μπεγλίτης, σημειώνοντας με νόημα ότι ο ίδιος μετείχε στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο και δεν έχει «ασθενή μνήμη» για το τι λεγόταν.

Η αναβολή του Π.Σ. προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Παναγιωτακόπουλου, που χαρακτήρισε «έωλο επιχείρημα» τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ίδια μέρα, καταγγέλλοντας «απαξίωση» των εκλεγμένων οργάνων του κινήματος. «Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μπερδέψει τις λειτουργίες των οργάνων» είπε κατηγορώντας και τον «διορισμένο πρωθυπουργό» για εμπλοκή. Παράλληλα ένταση προκαλεί η συνεχώς διευρυνόμενη σύνθεση του οργάνου, μια και πέραν των υπουργών προσκλήθηκαν ακόμα υφυπουργοί, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο Β. Εξαρχος και ο Φ. Πετσάλνικος, μετατρέποντας τη συνεδρίαση σε… ημερίδα, όπως καταγγέλλουν πολλοί, εκτιμώντας ότι στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες θα είναι χειροκροτητές του Γ. Παπανδρέου…


Κανένας υπουργός δεν υπολογίζει πλέον τον «διορισμένο» πρωθυπουργό

Τα… μαχαίρια τους ακονίζουν υπουργοί, την ώρα που ο διορισμένος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ισχυρίζεται ότι θα… περάσει τα «καυτά θέματα» όπως επικουρικές συντάξεις, νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.λπ. Το κλίμα μάλιστα είναι τεταμένο μια και η εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι καζάνι που βράζει. Ακόμη και αν επιχειρήσουν να βάλουν σήμερα το όπλο παρά πόδας, μια σπίθα είναι αρκετή να ανάψει νέο γύρο καβγάδων, παρά τις «απειλές» Παπαδήμου για ανασχηματισμό.

Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου σήμερα και αύριο το μεσημέρι θα αποτελέσουν ένα ισχυρό crash test και θα κριθεί εν πολλοίς η συνοχή και άρα η βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές, για να πείσουν τους διαφωνούντες, χρησιμοποιούσαν τα επιχειρήματα του τέως πρωθυπουργού περί κρισιμότητας της κατάστασης και των όσων διακυβεύονται τον ερχόμενο μήνα, παραπέμποντας μάλιστα στις δραματικές δηλώσεις Ντράγκι για το τι θα συμβεί σε μια χώρα σε περίπτωση εξόδου της από την ευρωζώνη· δηλώσεις βέβαια που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποσύρει μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η διαπραγμάτευση για το PSI, με το Μέγαρο Μαξίμου να παραδέχεται ότι είναι τα πάντα στο τραπέζι, ακόμα και το αγγλικό δίκαιο, δικαιολογώντας βέβαια τυχόν τέτοια εξέλιξη στο αντιστάθμισμα που θα μπορούσε ίσως να είναι ένα καλύτερο επιτόκιο για την χώρα μας.

Το κλίμα βαραίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές μας να συνδέουν τη λήψη νέων μέτρων με την εκταμίευση της νέας δόσης 89 δισ. ευρώ, τη δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο, συνεχίζοντας το γνώριμο πλέον εκβιαστικό τους παιχνίδι.

Στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα τεθούν επί τάπητος θέματα του υπουργείου Εργασίας και κάποια που αφορούν τα άτομα με αναπηρία σήμερα, και θέματα Δικαιοσύνης αύριο.

Με τους επικεφαλής των δύο υπουργείων Γ. Κουτρουμάνη και Μ. Παπαϊωάννου είχε μακρά συνεργασία τις τελευταίες 48 ώρες ο πρωθυπουργός, ενώ είδε και τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικά σήμερα θα συζητηθούν, κατά πληροφορίες, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων.Επιστολή από ΓΣΕΕ για παραβιάσεις στις συλλογικές συμβάσεις

Για ευθεία παραβίαση των διεθνών συμβάσεων εργασίας μέσω του Μνημονίου κάνει λόγο η ΓΣΕΕ σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η καταστρατήγηση αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και τον κοινωνικό διάλογο για την άσκηση πολιτικών απασχόλησης και ασφάλισης. Οι διαπιστώσεις για τις παραβιάσεις προέκυψαν ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ανώτατο ειδικό κλιμάκιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Η πολυσέλιδη έκθεση της ILO, περί καταστρατήγησης από την Ελλάδα διεθνών συμβάσεων, διαβιβάστηκε από τη ΓΣΕΕ, εκτός από το πρωθυπουργικό γραφείο, και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στους βουλευτές. Σε αυτή τονίζεται ρητά ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων καταστρατηγούν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται επίσης προς την τρόικα ότι οι διεθνείς συμβάσεις θέτουν σαφή όρια στις οικονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις της. Στην κυβέρνηση η ILO υπογραμμίζει την υποχρέωση που έχει να εφαρμόζει τις κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εκφράζει μάλιστα την έντονη ανησυχία του αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων. «Οσο υπάρχει έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, οι θυσίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι θα είναι άδικες και άνισες και δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση, αλλά σε ανακύκλωσή της σε ακόμα βαθύτερη ύφεση» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Στα συμπεράσματα της ILO υπάρχει η εκτίμηση ότι το 20% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ