Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Ξεκινά η αξιολόγηση των υπαλλήλων της Βουλής

Μία νέα, τουλάχιστον για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα διαδικασία που αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού της Βουλής, βάζει στη «καθημερινότητα» του Σώματος ο Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα με απόφασή του Προέδρου που δημοσιεύτηκε στην κοινοβουλευτική διαύγεια, οι υπάλληλοι της Βουλής θα είναι εφεξής υποχρεωμένοι να περνούν από αξιολόγηση, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται και μια μορφή «συμβουλευτικής συνέντευξης». Στην εν λόγω απόφαση έχει προβλεφθεί όλα τα βήματα της διαδικασίας αλλά και η βαθμολογία της αξιολόγησης των δεξιοτήτων και της αποδοτικότητας των εργαζομένων. Μάλιστα παρά το γεγονός πως πρόκειται για εσωτερική αξιολόγηση του «μικρόκοσμου» της Βουλής που σε ορισμένες περιπτώσεις οι αξιολογητές γίνονται και αξιολογούμενοι (οι υπάλληλοι στα τμήματα αξιολογούν και αυτοί τους προϊσταμένους τους), μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι η ρύθμιση κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αναλυτικότερα, αξιολογητές των υπαλλήλων και των προϊσταμέων οργανικών μονάδων ορίζονται οι δύο ιεραρχικοί προϊστάμενοί τους που στη περίπτωση των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, και ο Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι να είναι η αξιολόγηση αυτή καθ’ αυτή και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται, καθώς πέραν των τυπικών προσόντων υπάρχει πλήθος υποκειμενικών εκτιμήσεων. Στην τελική βαθμολογία λοιπόν των υπαλλήλων, προσμετρόυνται οι τίτλοι σπουδών και οι δραστηριότητες επιμόρφωσής κατά το έτος στο οποίο αναφέρεται η αξιολόγηση, η συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέστηκε από την οργανική μονάδα (Διεύθυνση, Τμήμα) στην οποία ανήκει ο αξιολογούμενος, η συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέστηκε από τον αξιολογούμενο, η συμβουλευτική συνέντευξη και «η βαθμολογία του αξιολογούμενου βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων». Στο τελευταίο δε γίνεται ειδική αναφορά στην γνώση του αντικειμένου, το ενδιαφέρον γι’ αυτό, η δημιουργικότητα του υπαλλήλου, οι σχέσεις με τους συναδέλφους του και η γένει συμπεριφορά του (!).

Βαθμολογία

Σε ό,τι αφορά τη βαθμολογία, ορίζεται κλίμακα από το 0-100 που ανάλογα με τον «βαθμό» που συγκεντρώνει ο υπάλληλος χαρακτηρίζεται από άριστος ως ακατάλληλος για τη θέση. Έτσι, ο αξιολογούμενος που συγκεντρώνει από 90 ως και 100 βαθμούς ανήκει στην «υπαλληλική αριστοκρατία» της Βουλής, ενώ αυτός που κινείται ανάμεσα στους 25 και 39 βαθμούς χαρακτηρίζεται ανεπαρκής. Τώρα, αν κάποιος κατορθώσει να μην αγγίξει καν τους 24 (περί κατορθώματος πρόκειται), χαρακτηρίζεται μεν ακατάλληλος, δεν φαίνεται όμως να κινδυνεύει με κάποιου είδους ποινή.

Πάντως από τη στιγμή που η Βουλή λειτουργεί με τους δικούς της όρους και οι διαπροσωπικές σχέσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα ανεπτυγμένες, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τον αυστηρό χαρακτήρα άλλων οργανισμών. Ωστόσο το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες, ορθολογικότερης λειτουργίας της αλλά και επαφής της με την κοινωνία (μέσω σύστασης ειδικής υπηρεσίας) η απόφαση μόνο ως θετική μπορεί να εκληφθεί.

newpost.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ