Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση λόγω κτηματολογίου. Ποιοι χάνουν τα ακίνητά τους

Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη” τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Ποιες οι πέντε κατηγορίες ιδιοκτητών που κινδυνεύουν

Περίπου 10.000 ακίνητα αναμένεται να αλλάξουν χέρια μέχρι το τέλος του χρόνου και να περάσουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου. Pρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη”,  τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Η κτηματογράφησή τους άρχισε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα και συνολικά μέχρι σήμερα φτάνουν τα 200.000.

 Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, από τα 200.000 ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη” περίπου 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα.

Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, τα “αγνώστου ιδιοκτήτη” ακίνητα που θα περιέλθουν στο Δημόσιο είναι πλέον ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίησή τους.

Το παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα πόσα από αυτά τα “αγνώστου ιδιοκτήτη” ακίνητα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο. Και αυτό διότι έως το καλοκαίρι του 2013 το Δημόσιο δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, πέντε είναι οι κατηγορίες των ιδιοκτητών που έχανα ή κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους: όσοι φοβούνται την Εφορία, όσοι δεν έχουν τίτλους, οι κάτοικοι εξωτερικού, οι συνιδιοκτήτες και οι αμελείς.

Πηγή:news247

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ