Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Ξένη διοίκηση στις ιδιωτικοποιήσεις

Επιμένουν οι Γερμανοί βιομήχανοι στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) κινεζικού τύπου στην Ελλάδα, ενώ προτείνουν να παραχωρηθεί σε ξένους η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο, ως γνωστόν, θα διαχειριστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας.

Χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο της «International Herald Tribune», ο υπεύθυνος των διμερών σχέσεων μεταξύ του Συνδέσμου των Γερμανών Βιομηχάνων και της Ελλάδας Daniel Sahl υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας ΕΟΖ, προκειμένου να προσελκυθούν επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποκτήσει διεθνή διοίκηση και η Ελλάδα να διαθέτει ένα εποπτικό συμβούλιο προκειμένου να μην απολέσει κυριαρχικά δικαιώματα. Παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι καμία χώρα δεν θα παραχωρούσε σε «διεθνές management» τον έλεγχο πώλησης στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων σε τομείς όπως η ενέργεια κ.λπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης, ο οποίος μίλησε στο ίδιο συνέδριο, απάντησε ότι, μέχρι να φτάσουμε να συζητάμε μια τέτοια πρωτοβουλία, πρέπει να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Εμίρης θεωρεί ότι μόνο με σταθερά και προσεκτικά βήματα μπορούν να απεμπλακούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που σήμερα είναι αναξιοποίητα, όπως τα ακίνητα. Ο Γερμανός αξιωματούχος επέμεινε ότι το ξεκαθάρισμα των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου πρέπει να γίνει από διεθνή διοίκηση, η οποία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός εποπτικού συμβουλίου με Ελληνες.

Ο Γ. Εμίρης παρουσίασε το γνωστό χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, με Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Larco, Αερολιμένας Αθηνών και Εγνατία Οδός να βρίσκονται σε σειρά προτεραιότητας για τους προσεχείς διαγωνισμούς. Θα αναζητηθούν, επίσης, επενδυτές για τα μικρά αεροδρόμια και λιμάνια / μαρίνες. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξε ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ έξι διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2013. Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, πέραν της μείωσης του χρέους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα δημιουργήσει επενδύσεις ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ, 50.000 θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή ότι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΠΑΠ εκπνέει στις 9 Νοεμβρίου, αντί για τις 18 Οκτωβρίου που είχε ανακοινωθεί αρχικά, επειδή υπήρξαν σχετικά αιτήματα από υποψήφιους επενδυτές. Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισαγάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ