Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Ξενοδοχεία: Στο βομβαρδισμένο τοπίο των Αθηνών κάτι αρχίζει να κινείται

Νέες μονάδες ετοιμάζονται να φέρουν διαφορετικό αέρα στην αγορά, που στα χρόνια της κρίσης «μέτρησε» 89 λουκέτα, έχασε 3.679 δωμάτια και 6.872 κλίνες, και είδε τον τζίρο της να μειώνεται κατά 50%

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Λουκέτα και εγκαίνια. Εγκαταλελειμμένα κτίρια και σκαλωσιές. Μαυρίλα και λάμψη. Πτωχεύσεις και επενδύσεις. Στις αντιθέσεις αυτές περικλείεται η διαδρομή του ξενοδοχειακού κλάδου της Αθήνας την τελευταία οκταετία. Για πολλά χρόνια επέλεγε κανείς μόνο μελανά χρώματα για να αποτυπώσει την πορεία των καταλυμάτων της πρωτεύουσας. Με τον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων να μειώνεται κατά περίπου 50%, συνολικά 89 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο από την αρχή της κρίσης Τελευταίο το «Athens Ledra», η τύχη του οποίου θα κριθεί στο Ειρηνοδικείο, καθώς οι δύο πρώτοι πλειστηριασμοί κρίθηκαν άγονοι.

Την ίδια στιγμή, όμως, νέες μονάδες ετοιμάζονται να φέρουν φρέσκο αέρα στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας, μια αγορά που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, με νέους «παίκτες», Έλληνες και ξένους, να μπαίνουν στο παιχνίδι. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τους φορείς του κλάδου, με την κατασκευή ή ανακατασκευή 10 νέων μονάδων βρίσκεται εν εξελίξει ένα είδος αποκατάστασης της στρέβλωσης που είχε δημιουργηθεί στην Αττική με το κλείσιμο τόσο πολλών ξενοδοχείων τα προηγούμενα χρόνια.

Το δείγμα

Ειδικότερα, από το 2008 έως το 2013 η πορεία της Αθήνας – Αττικής ως τουριστικού προορισμού ήταν εντυπωσιακά πτωτική. Με βάση το κοινό δείγμα ξενοδοχείων των ετών από το 2008/7 έως το 2013/12 παρατηρούνταν πτώση της μέσης πληρότητας καταλυμάτων κατά 24,1%, της μέσης τιμής δωματίου κατά 16,2% και του εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 36,4%. Το διάστημα αυτό το ξενοδοχειακό δυναμικό μειώθηκε κατά 3.679 δωμάτια και 6.872 κλίνες, καθώς 89 μονάδες όλων των κατηγοριών έκλεισαν η μία μετά την άλλη εξαιτίας των πιέσεων της κρίσης, του υψηλού λειτουργικού κόστους, του υψηλού κόστους δανεισμού από τις τράπεζες, της δυσφήμησης του προορισμού, της μειωμένης πελατείας, αλλά και της απουσίας πολιτικής και δημοτικής βούλησης να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα.

Μεταξύ των μονάδων που έκλεισαν ξεχωρίζουν τα λουκέτα σε ιστορικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Ενα από αυτά, το «Esperia» στη Σταδίου, το οποίο έκλεισε το 2010. Το «Esperia» δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα καθώς η περιοχή ερημοποιήθηκε μετά τη φωτιά στα γειτονικά κτίρια, στα επεισόδια της Marfin. Οι διαχειριστές ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες, δηλαδή το Ταμείο Νομικών, ότι οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να πληρώνουν ετήσιο τίμημα ύψους 1.500.000 ευρώ. Το πολυτελές ξενοδοχείο αποτελούσε επί δεκαετίες στολίδι για την Αθήνα.

Το «La Mirage» 

Δεν ήταν πάντως το πρώτο ιστορικό ξενοδοχεία που έκλεισε στο κέντρο, καθώς το είχε… προλάβει το «La Mirage» της πλατείας Ομονοίας το 2008. Από τότε έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για την επαναλειτουργία ΤΟΥ, χωρίς ωστόσο κάτι να έχει προχωρήσει. Το 2010 έπεσαν οι τίτλοι τέλους και για το «Κάνιγγος 21».

Η μισθώτρια εταιρία που διαχειριζόταν το ξενοδοχείο είχε δηλώσει αδυναμία καταβολής των ενοικίων στο Ταμείο των Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Η επιδημία λουκέτων στο κέντρο της Αθήνας χτύπησε και το «Athens Imperial» του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Το ξενοδοχεία της πλατείας Καραϊσκάκη οδηγήθηκε το 2012 στο κλείσιμο, καθώς μία σειρά λόγων δεν καθιστούσε ικανή τη λειτουργία του. Είχαν προηγηθεί το «Fashion House Hotel» και το «Baby Grand» του ίδιο ομίλου. Το κτίριο του «Athens Imperial», πάντως, ετοιμάζεται σε λίγους μήνες να υποδεχτεί και πάλι τους επισκέπτες της Αθήνας, με εντελώς διαφορετική μορφή. Ενα άλλο λουκέτο που σόκαρε τον κλάδο ήταν αυτό του «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς.

Ενα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Αττικής, που εγκαινιάστηκε το 1927 και είχε ως έναν από τους πρώτους θαμώνες τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1984 πέρασε στα χέρια του ομογενούς επιχειρηματία από την Αυστραλία Χαράλαμπου Βάρδη, ο οποίος το αναβάθμισε, αναγκάστηκε όμως πέρυσι να το κλείσει. Τελικά το ακίνητο πέρασε μέσω της Alpha Bank στον έλεγχο των αδελφών Δουζόγλου, οι οποίοι βρίσκονται σε συζητήσεις με τον αμερικανικό ξενοδοχειακό όμιλος Starwood, με στόχο το ξενοδοχείο να επαναλειτουργήσει στις αρχές του 2017.

Πιο πρόσφατο λουκέτο είναι φυσικά αυτό του «Athens Ledra». Με τους 230 εργαζομένους να παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο, το ξενοδοχείο που βρίσκεται επί της Λ. Συγγρού ανέστειλε τη λειτουργία του στο τέλος Μαςιου και πλέον όλα θα κριθούν στα δικαστήρια. Ο πλειστηριασμός που έγινε εντός του Ιουλίου κρίθηκε άγονος και άπαντες αναμένουν τον νέο πλειστηριασμού, που πρόσκειται να λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο. Το ξενοδοχείο «Athens Ledra» κατασκευάστηκε από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη στις αρχές της δεκαετίες του ’80 και μαζί με το «Hilton» και το «Intercontinental» αποτελούσαν τα πιο εμβληματικά σύγχρονα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Για 30 χρόνια τη διαχείρισή του είχε η αμερικανική αλυσίδα Marriott International, η οποία αποχώρησε στο τέλος του 2013.

Γεμίζει με «αστέρια» η οδός Μητροπόλεως

Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η Αθήνα θυμίζει… ξενοδοχειακό εργοτάξιο. Νέοι αλλά και παλιοί παίκτες ετοιμάζονται το ερχόμενο διάστημα να μπουν δυναμικά στην αγορά, φέρνοντας νέο αέρα. Το μεγαλύτερο project αυτή τη στιγμή στην ξενοδοχειακή αγορά του κέντρου της Αθήνας είναι η μετατροπή του παλιού κτιρίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην οδό Μητροπόλεως σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Το εμβληματικό οικοδόμημα του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος, μετατρέπεται από τον όμιλο Electra Hotels & Resorts σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο δυναμικότητας 220 δωματίων, ενώ μεταξύ άλλων θα διαθέτει πισίνα, εστιατόριο, κέντρο ευεξίας και συνεδριακό χώρο. Το «Electra Metropolis», όπως θα ονομάζεται, αναμένεται να εγκαινιαστεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αναβαθμίζοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο δίπλα στην πλατεία Συντάγματος.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, πιθανότατα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα ανοίξει τις πύλες του ένα άλλο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το «Athens Tiare Hotel», στην πλατεία Ομονοίας, μονάδα 4 αστέρων με δυναμικότητα 111 δωματίων, που λειτουργεί από την εταιρία Mage Hotels and Resorts A.E. Προς το τέλος του έτους προγραμματίζεται η λειτουργία του νέου boutique ξενοδοχείου του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη, επίσης στην οδό Μητροπόλεως, στο κτίριο που φιλοξενούσε έως τις αρχές του 2015 το κατάστημα Χυτήρογλου. Εως τις αρχές του 2017 θα μπει στην αγορά της Αθήνας και το «Wyndham Grand Athens». Ο μεγαλύτερος στο κόσμο, ως προς τον αριθμό δωματίων, ξενοδοχειακός ομίλος Wyndham Hotel Group επενδύει στη χώρα μας, ανακαινίζοντας πλήρως το κτίριο στην πλατεία Καραϊσκάκη, που στέγαζε μέχρι πρόσφατα το ξενοδοχείο «Athens Imperial».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ