Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ξένοι γκαουλάιτερ (από σήμερα) στις τράπεζες!

Πιάνουν δουλειά εντός των ημερών στις τράπεζες οι επίτροποι, ξεκινώντας και με τη βούλα τη διαδικασία για το πέρασμα στους ξένους των εγχώριου πιστωτικού συστήματος. Αυτό καταρχάς σημαίνει ότι θα περνούν εφεξής από διπλό κόσκινο οι λειτουργικές δαπάνες, αλλά και η έγκριση των λιγοστών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες, καθώς οι νέοι «γκάουλαϊτερ» θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες. Σε αντίθεση με τους υφιστάμενους δύο επιτρόπους που είχαν τοποθετηθεί στις τράπεζες (ο ένας ως εκπρόσωπος του Δημοσίου και ο έτερος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), οι οποίοι είχαν λόγο μόνο σε ζητήματα στρατηγικής, οι νέοι θα μετέχουν ενεργά στην καθημερινή λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι νέοι επίτροποι που, ως γνωστόν, είναι η Grant Thornton στην Εθνική/Eurobank, η KPMG στην Πειραιώς και η Mazars στην Alpha Bank, θα ελέγχουν εξονυχιστικά τις πάσης φύσεως δαπάνες των τραπεζών και τις διαδικασίες χορηγήσεων δανείων. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα διαρραγούν οι σχέσεις «διαπλοκής» μεταξύ επιχειρηματιών – τραπεζιτών που έχουν παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ούτε ότι εφεξής τα κριτήρια και η διαδικασία χορηγήσεων -κυρίως προς τις επιχειρήσεις- θα γίνεται με αδιάβλητα και αντικειμενικά κριτήρια. Εξάλλου, είναι γνωστός ο σκοτεινός ρόλος που έπαιξαν οι διεθνείς ελεγκτικές εταιρίες στη δημιουργία της «φούσκας» των subprime στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Βέβαια, υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι η έλευση των επιτρόπων θα περιορίσει τις αδιαφανείς διαδικασίες, τις χαριστικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και μια σειρά από άλλες κινήσεις, που κινούνταν στα όρια της νομιμότητας και της προβληματικής λειτουργίας του πιστωτικού συστήματος. Ενδεικτικό στοιχείο των προσδοκιών που διαμορφώνονται είναι και η βιασύνη με την οποία έσπευσαν οι βασικοί μέτοχοι του τηλεοπτικού σταθμού Mega να κλείσουν εκόντες άκοντες την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου (88.000.000 ευρώ), εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως επιπλέον 10.000.000 ευρώ. Για τη χορήγηση του δανείου δόθηκαν εγγυήσεις ύψους 120.000.000 ευρώ. Επίσης, αγωνιώδεις προσπάθειες έχουν γίνει στο παρασκήνιο προκειμένου να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίων εκδοτικών επιχειρήσεων, καθώς η συμμετοχή των βασικών μετόχων σ’ αυτές καλύπτεται με δανεικό χρήμα. Οι «υπερεξουσίες» των επιτρόπων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ το πλήρες εύρος τους θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Στην περίπτωση που οι ιδιώτες δεν καλύψουν τουλάχιστον το 10% των κεφαλαίων, τότε θα ενεργοποιηθεί το δικαίωμα ψήφου των μετοχών που θα κατέχει το Δημόσιο. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών και την ανάληψη της διοίκησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από το Δημόσιο. Ηδη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο (Cocos) ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει το ΤΧΣ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ