Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ξεσηκωμός για την επιστροφή των δώρων. Πάνω από 600.000 οι προσφυγές

Η ΑΔΕΔΥ ζητάει ολόκληρα δώρα για τους υπαλλήλους • Θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει σήμερα από τον Τσακαλώτο τη δέσμευσή του για την επαναφορά των 13ου και 14ου μισθούΠερισσότεροι από οκτώ στους 10 υπαλλήλους έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά από το 2013 και έπειτα, καθώς και την επαναχορήγηση του 13ου και του 14 μισθού, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ. Η ηγεσία της σήμερα, στις 13.00, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας στο Δημόσιο (από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου), θα θέσει τα αιτήματα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καλώντας τον να δεσμευτεί ότι, εφόσον το κρίνει θετικά η Ολομέλεια του ΣτΕ, θα καταβάλει τα αναδρομικά και θα επαναφέρει τα δώρα.

Σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τα στοιχεία των επικεφαλής του τριτοβάθμιου φορέα εκπροσώπησης των υπαλλήλων, 610.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου (μόνιμοι και μη) διεκδικούν τα αναδρομικά για τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, τα οποία καταργήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους του 2012. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, περίπου το 80% ήδη έχει κάνει αγωγή και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση με τους ίδιους ρυθμούς, το ποσοστό θα φτάσει και θα ξεπεράσει πολύ σύντομα το 95%.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, οι μόνιμοι υπάλληλοι μειώθηκαν από τα 692.902 άτομα το 2011 στα 565.981 άτομα το 2018. Αντιθέτως, οι εποχικοί και ορισμένου χρόνου εργαζόμενοι στο Δημόσιο, από 54.150 άτομα το 2012 αυξήθηκαν σε 80.962 άτομα το 2018.

Οι μειώσεις

Παράλληλα, το υπό εξέταση χρονικό διάστημα μειώθηκαν από 20% έως 30% οι αμοιβές του δημόσιου τομέα. Εντύπωση προκαλεί η αύξηση κατά 40% των μετακλητών (!), δηλαδή όσων επιλέγονται για να υπηρετήσουν σε θέσεις δίπλα σε υπουργούς ή επικεφαλής υπηρεσιών και φορέων για το χρονικό διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους. Παρά τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προτού αναλάβουν την εξουσία, ότι οι μετακλητοί θα περιορίζονταν και θα αξιοποιούνταν μόνιμοι υπάλληλοι, από 1.855 το 2012 πέρυσι έφτασαν στα 2.613 άτομα.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας, «πρώτος στόχος είναι η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση η χορήγηση επιδομάτων. Διεκδικούμε την άμεση λύση του θέματος με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων». «Δεν καταφέραμε να πάμε σε σύγκλιση μισθών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά έχουμε οδηγηθεί σε απόκλιση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ