Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

«Ξεσηκωμός» στο Κάτω Νευροκόπι!

«Δεν είναι Καναδάς εδώ». Με τη φράση αυτή ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου Δράμας Βασίλης Γιαννόπουλος δίνει μια γεύση των προθέσεων της τοπικής κοινωνίας απέναντι στα σχέδια της Μεταλλευτικής Θράκης, θυγατρικής της Eldorado Gold, για μεταλλευτικές έρευνες στην περιοχή. Πριν από λίγες ημέρες άλλωστε το δημοτικό συμβούλιο Κάτω Νευροκοπίου με ψήφισμά του δήλωσε την κατηγορηματική του αντίθεση στα αιτήματα της εταιρίας για άδεια μεταλλευτικών ερευνών σε χώρο έκτασης 40.000 στρεμμάτων στα σημεία Βώλακα, Γρανίτη και Οχυρού, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου.

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος, η Μεταλλευτική Θράκης ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου έχει ζητήσει με τέσσερις αιτήσεις της προς την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας άδεια μεταλλευτικών ερευνών και, όπως ο ίδιος θεωρεί, μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η εξόρυξη χρυσού.

«Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο» 

«Για να το κάνουν αυτό πρέπει να μας διώξουν από εδώ. Δεν συζητάμε καν μια τέτοια προοπτική. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στην περιοχή» σημειώνει στη «δημοκρατία». Στην εισήγησή του δε στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία και ενεκρίθη, σημειώνει ότι η προαναφερθείσα έκταση είναι τεράστια για τα δεδομένα του δήμου, ενώ η περιοχή αποτελεί την καρδιά των βοσκοτόπων των κατεξοχήν κτηνοτροφικών χωριών Βώλακα – Γρανίτη – Οχυρού και οποιαδήποτε μεταλλευτική έρευνα-εκμετάλλευση θα επηρεάσει τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Επίσης, με δεδομένο ότι οι λεκάνες απορροής υδάτων της αιτούμενης έκτασης είναι αυτές που κατά κύριο λόγο τροφοδοτούν τόσο τον υδροφόρο ορίζοντα του υψιπέδου Κάτω Νευροκοπίου όσο και της πεδιάδας της Δράμας, οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, είναι προφανείς για το πόσιμο νερό των περιοχών αυτών όσο και εκείνο που χρησιμοποιείται για άρδευση, αλλά και υδροδότηση ποιμνιοστασίων. Συνέπειες όμως προβλέπει ο δήμος τόσο στις δασικές περιοχές όσο και στην τουριστική ανάπτυξη.

Αλλωστε, όπως σημειώνει στη «δημοκρατία» ο κ. Γιαννόπουλος, η ίδια περιοχή έχει ήδη πληγεί βάρβαρα, καθώς τα τελευταία δύο με τρία χρόνια η δέσμευση λατομικών εκτάσεων έχει πάρει διαστάσεις επιδρομής, με περίπου 20.000 στρέμματα να έχουν διατεθεί για λατομεία μαρμάρων.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ