Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

«Ξεσκονίζουν» 400.000 χήρες

Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν οι περίπου 400.000 συντάξεις χηρείας. Με στόχο να βρεθούν όσοι παράνομα λαμβάνουν τη συγκεκριμένη σύνταξη, πρόκειται να υπάρξει ξεχωριστή διαδικασία απογραφής για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι είναι μεγάλος και απροσδιόριστος ακόμα ο αριθμός των συντάξεων που δίνονται καταχρηστικά. Υπάρχουν περιπτώσεις δικαιούχων που έχουν ξαναπαντρευτεί, δεν έχουν δηλώσει στο Ταμείο τους τον νέο γάμο και συνεχίζουν να λαμβάνουν την εν λόγω σύνταξη, αν και δεν θα έπρεπε.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη ζητήσει από τα Ταμεία, με εσωτερικό έγγραφο, να ξεκινήσουν τη διαδικασία και να ορίσουν το πότε και το πώς θα γίνει η απογραφή των συντάξεων χηρείας. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να αποστείλουν σχετική επιστολή στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, με την οποία θα εξηγούν αναλυτικά όλη τη διαδικασία απογραφής. Ας σημειωθεί ότι απογραφή των συνταξιούχων χηρείας είχε γίνει και πέρσι.

Ταυτόχρονα, δόθηκε άτυπη παράταση για την απογραφή των συνταξιούχων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά έως αυτήν την ημερομηνία έχουν δικαίωμα οι συνταξιούχοι να καταθέσουν στο ασφαλιστικό ταμείο τους τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους. Σε διαφορετική περίπτωση, από την 1η Μαρτίου και μετά κινδυνεύουν, όσοι δεν έχουν κάποιον από τους παραπάνω αριθμούς, να χάσουν σύνταξη ή επίδομα, αν λαμβάνουν.

Την ίδια στιγμή, η ΗΔΙΚΑ, που έχει αναλάβει την ευθύνη της καταγραφής σε ηλεκτρονική μορφή των συντάξεων από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα προχωρήσει στη διασταύρωση των απαραίτητων στοιχείων για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα βρεθούν συνταξιούχοι που είχαν αποφύγει τις περικοπές συντάξεων, όπως αυτές επιβλήθηκαν με τα δύο πρώτα Μνημόνια. Στόχος του κ. Βρούτση είναι να εφαρμοστούν οι περικοπές για όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως, δίνοντας ένα περιθώριο στην ΗΔΙΚΑ να πραγματοποιήσει τους επιβεβλημένους ελέγχους έως το τέλος Μαρτίου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ