Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

«Ξεσκονίζουν» εισοδήματα, παλιά και νέα!

Εφαρμογή-ρομπότ του Περιουσιολογίου θα κάνει αυτόματα μαζικούς συνδυαστικούς ελέγχους σε εκατομμύρια φορολογουμένους!

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Σε αυτόματες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των τραπεζικών καταθέσεων, των εισοδημάτων, των ακινήτων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες, για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη «κρυφών» κεφαλαίων και εισοδημάτων και την άμεση είσπραξη των φόρων από το «μαύρο» χρήμα.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια νέα, αυτοματοποιημένη εφαρμογή, που θα επιτρέπει μαζικές διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι κάτοχοί τους τα τελευταία χρόνια στην Εφορία.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του Γ. Βαρουφάκη που προέβλεπε τη συγκρότηση επιτροπής για να καθορίσει τον τρόπο που θα φτάνουν στα «χέρια» της φορολογικής διοίκησης όλες οι τραπεζικές καταθέσεις, ώστε να διασταυρωθούν με μια αυτόματη διαδικασία με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

Καταθέσεις

Το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης εφαρμογής, η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία (καταθέσεις, δάνεια, συναλλαγές, χρηματοοικονομικές επενδύσεις κ.ά.) για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ κατ’ έτος και, ταυτόχρονα, θα τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

Ετσι, ενώ έως τώρα ο έλεγχος επικεντρωνόταν σε υποθέσεις και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν εισαγγελικές παραγγελίες και ενδείξεις φοροδιαφυγής, στο εξής θα μπαίνουν στο «στόχαστρο» όλοι οι λογαριασμοί, ακόμα και εκείνοι με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον.
Το σχέδιο προβλέπει μαζική αποστολή από τις τράπεζες των στοιχείων των καταθέσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet, όπου με ηλεκτρονικές μεθόδους θα γίνεται σύγκριση με τα διαθέσιμα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) του κάθε φορολογουμένου.

Σε όσες περιπτώσεις τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν το ύψος των καταθέσεων, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για έλεγχο και η αδικαιολόγητη περιουσία θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ