Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ξέσπασε εμφύλιος μεταξύ δικαστών!

Η αδιάλλακτη θέση της κυβέρνησης απέναντι στους δικαστικούς λειτουργούς και στα αιτήματά τους υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Μετά την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, με την οποία αποφασίστηκε να διακόπτονται καθημερινά οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων από τις 12.00 έως τις 15.00, χθεσινή ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου πυροδότησε εκ νέου την ένταση που επικρατεί στον χώρο της Θέμιδας.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στην ανακοίνωσή της, η οποία απευθύνεται προς όλους τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της χώρας, υπενθυμίζει στους δικαστικούς λειτουργούς ότι απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα κάθε μορφής απεργιακή τους κινητοποίηση και ότι κάθε τέτοια ενέργεια συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Συγκεκριμένα αναφέρεται στο έγγραφο της κυρίας Ασημακοπούλου: «Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή των δικαστικών λειτουργών που, όπως επίσημα πληροφορούμαστε, απέχουν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με βάση σχετική απόφαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αφενός μεν, ότι καμία απόφαση συλλογικού οργάνου δεν αποτελεί κατά το νομικό μας σύστημα πηγή δικαίου, αφετέρου δε, ότι κάθε απεργιακής φύσεως αποχή από την εκτέλεση δικαστικών έργων ρητώς απαγορεύεται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας μας και τον κανονισμό των δικαστηρίων. Συνιστά δε καθεαυτήν πειθαρχικό παράπτωμα».

Παράλληλα, με προφορική της εντολή, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζητά λίστα με τους δικαστές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις από τους επιθεωρητές των δικαστηρίων!

Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους αρνήθηκαν να της διαβιβάσουν στοιχεία, με εξαίρεση έναν, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του ένα από τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, ο οποίος απάντησε ότι άπαντες συμμετείχαν και επισύναψε κατάλογο με όλους όσοι υπηρετούν στο συγκεκριμένο δικαστήριο.

Σύμφωνα με κύκλους συνδικαλιστών δικαστών η κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως έχει διαμορφωθεί, «δεν είναι ευχάριστη», ωστόσο επισήμαιναν ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα βήμα πίσω, εάν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών τούς καλέσουν στο τραπέζι του διαλόγου για τα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως είναι η συνεχής μείωση των αποδοχών τους και η ένταξή τους στο ΙΚΑ.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ