Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Ξορκίζει το ΠΑΣΟΚ τις πρόωρες κάλπες

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχολίασε με παρέμβασή της τις πολιτικές εξελίξεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει την ακατάσχετη και απροσχημάτιστη εκλογολογία, καταγγέλλοντας παράλληλα τα κυβερνητικά στελέχη οτι θέτουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Επίσης, η Γεννηματά ζητεί νέο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

H δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

“Τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, και δεν έχει εισέλθει ακόμα στην τελική ευθεία για την υπογραφή της νέας Σύμβασης και του Μνημονίου, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλλιεργεί κλίμα πρόωρων εκλογών.

Τόσο από τον ανασχηματισμό, όσο και από την φιλολογία «περί πραξικοπήματος και εκβιασμών», αποδεικνύεται ανίκανη, αδύναμη και ανήμπορη να κυβερνήσει. Να εγγυηθεί τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογήσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα εμποδίσουν να επανέλθει η απαράδεκτη και επικίνδυνη συζήτηση για το Grexit.

Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τα Κοινοβουλευτικά και Πολιτικά στελέχη τους με την ακατάσχετη και απροσχημάτιστη εκλογολογία θέτουν για μια ακόμη φορά το συμφέρον του κόμματος πάνω από το εθνικό. Επιχειρούν να διχάσουν ανασύροντας ψεύτικα και ξεπερασμένα διλήμματα, σε μια περίοδο που προέχει η ανάγκη ενότητας και συστράτευσης του λαού.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να διαπραγματευτεί σοβαρά, εμμένοντας στην άρνηση μείωσης των δαπανών του κράτους. Αποδέχεται ρυθμίσεις, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους Αγρότες, στους Συνταξιούχους, στους Επαγγελματίες, στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, στους Ανέργους.

Το ΠΑΣΟΚ με την σοβαρή και καθαρή στάση του στη Βουλή, στήριξε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα, την Εθνική Γραμμή για μία Βιώσιμη Λύση και για την προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι δυνατόν να σιωπά και να μην παρεμβαίνει στη θολή κατάσταση της εκλογολογίας, που εγκυμονεί νέα αδιέξοδα και κινδύνους.

Είναι ώρα ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του να συζητήσει υπεύθυνα και ειλικρινά με τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν ενεργά τη Συμφωνία παραμονής της χώρας στο Ευρώ και την Ευρώπη. Και αυτό παρά τις διαφωνίες τους για την αλλοπρόσαλλη και αποτυχημένη διαπραγμάτευση των τελευταίων έξι μηνών.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να συνομιλήσει με θεσμικούς και δημοκρατικούς όρους στο όνομα της κατοχύρωσης των Εθνικών οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού με τις Πολιτικές Δυνάμεις. Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις έδωσαν το «σήμα» της «ευρύτερης στήριξης», τη «διπλή εντολή» στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Έδωσαν κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, με 251 ψήφους, την «εξουσιοδότηση» προς τον κ. Τσίπρα, αλλά και τη θετική ψήφο στην πρώτη δέσμη των προαπαιτουμένων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος για μια συνεννόηση και συνεργασία για την κατοχύρωση του ιστορικού κεκτημένου της Ελλάδας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη και μέσα στη Ζώνη του Ευρώ είναι ζωτικής σημασίας. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σε ένα νέο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ταχύτερο δυνατόν.

Το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία καταθέτει στο διάλογο τέσσερεις βασικές προτάσεις:

(α.) Για όσο χρονικό διάστημα, η χώρα δεν έχει διασφαλίσει τη σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση μέσα στο Ευρώ και στην Ευρώπη, δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την προοπτική εκλογών.

Ιδιαίτερα όσο η νέα Σύμβαση και το Μνημόνιο δεν έχουν υπογραφεί, όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, όσο δεν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την απαραίτητη αναδιάρθρωση και τη δραστική απομείωση Δημοσίου χρέους, η εκλογολογία και η απειλή των εκλογών είναι σενάρια διαλυτικά και καταστροφικά για τη χώρα, γιατί επαναφέρουν στο προσκήνιο της Ευρώπης το GREXIT.

(β.) Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε.

Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε παρόντες τόσο με την κριτική μας όσο και με τις εποικοδομητικές προτάσεις μας. Ο Πρωθυπουργός εαν δεν μπορεί να κυβερνήσει γιατί δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις ας το δηλώσει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

(γ.) Είναι ώρα να ληφθούν σοβαρές και θετικές αποφάσεις, που θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ακραίας πόλωσης των πολιτών και του νέου διχασμού του Ελληνικού λαού.

Πρώτο βήμα είναι η συναινετική αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, με την κατάργηση του άδικου bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, θέμα που το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι σαφές ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή. Τον κυρίαρχο λόγο έχει η Βουλή.

(δ.) Στις διαπραγματεύσεις με τους Εταίρους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να επανεξετασθούν θετικά, τα σημεία εκείνα της Συμφωνίας που δημιουργούν ιδιαίτερα δυσμενείς καταστάσεις για κατηγορίες του πληθυσμού και αντιστρατεύονται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη Βιώσιμη ανάπτυξή της.

Πρέπει με τόλμη να ληφθούν αποφάσεις για τις αλλαγές στο Κράτος, τη μείωση των δαπανών, την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων, τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, την ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους, την κατοχύρωση της διαφάνειας και των θεσμικών εγγυήσεων για τη δημοκρατική λειτουργία μιας ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας με συνοχή και ανάπτυξη, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά”.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...