Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Υγιής καρδιά με ένα τσίμπημα

Μπορεί ένα εμβόλιο να καταπολεμήσει την… καρδιακή προσβολή; Επιστήμονες στην Αμερική πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν κάτι τέτοιο, με τη βοήθεια ενός εμβολίου που αναπτύσσουν αυτόν τον καιρό, το οποίο θα μπορεί να μειώσει κατά πολύ τους θανάτους που προκαλούνται από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το εμβόλιο γίνεται είτε στο χέρι είτε στο στομάχι και ξεμπλοκάρει τις αρτηρίες, μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), της βλαβερής μορφής χοληστερόλης που προκαλεί τις καρδιακές παθήσεις. Μάλιστα, όπως προκύπτει μέχρι στιγμής από τις δοκιμές, «καθαρίζει» σχεδόν τα τρία τέταρτα της LDL από τον οργανισμό, γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, αν η αποτελεσματικότητά του αποδειχτεί και στις επόμενες έρευνες, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης.

Το εμβόλιο αναπτύσσεται από δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δράση του είναι πιο αποτελεσματική από κάθε άλλη θεραπεία που υπάρχει σήμερα.

Οι δοκιμές του έγιναν από γιατρούς της ιδιωτικής εταιρίας ιατρικών ερευνών National Clinical Research στη Βιρτζίνια με τη συμμετοχή 183 ασθενών, οι οποίοι ήδη υποβάλλονταν σε θεραπεία με στατίνες (40mg ημερησίως), αλλά χωρίς να μειώνονται τα επίπεδα της LDL στον οργανισμό τους.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες, οι οποίες έκαναν το εμβόλιο με διαφορετική συχνότητα, αλλά όλες είχαν ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσίασαν οι ασθενείς στους οποίους οι γιατροί χορηγούσαν το εμβόλιο σε δόσεις των 150mg κάθε δύο εβδομάδες. Η χοληστερόλη LDL μειώθηκε κατά 72%, ενώ στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο σημειώθηκε μείωση κατά μόλις 5%.

Το εμβόλιο, που έχει την κωδική ονομασία REGN727, βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης και αναμένεται να κυκλοφορήσει το νωρίτερο σε τρία χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει τους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν βελτίωση με τη χορήγηση στατινών, οι οποίες ωστόσο βοηθούν τους περισσότερους ασθενείς.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ