Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020

Υπάρχουν και αθώα τηγανητά!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

«Αθώο» είναι σύμφωνα με νέα έρευνα το τηγανητό φαγητό για την καρδιά και την υγεία γενικότερα, στην περίπτωση που για την παρασκευή του χρησιμοποιείται ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.

Επιστήμονες του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών που τηγανίζονται σε αυτά τα δύο έλαια δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ή πρόωρου θανάτου.

Ομως, διευκρινίζουν ότι το συμπέρασμα της έρευνας δεν ισχύει για το βούτυρο και άλλα είδη λαδιού, όπως το φοινικέλαιο, επειδή αυτά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερόλη.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, οι τηγανητές τροφές έχουν περισσότερες θερμίδες, επειδή έχουν απορροφήσει το λίπος του λαδιού. Αυτό σημαίνει ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητού φαγητού αυξάνει την πίεση και ενδεχομένως, μακροπρόθεσμα, και την κακή χοληστερόλη, η οποία ανήκει στους επικίνδυνους παράγοντες εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 40.700 ενήλικες, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τα είδη τροφών που καταναλώνουν συνήθως σε διάστημα μίας εβδομάδας, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουν το φαγητό τους. Σημειώνεται ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίαζε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όμως μέχρι το τέλος της έρευνας, η οποία διήρκεσε 11 χρόνια, είχαν εμφανιστεί 606 καρδιακά επεισόδια και 1.134 θάνατοι. Οταν μελέτησαν τα συγκεκριμένα περιστατικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία σύνδεση ανάμεσα σε εκείνα και το τηγανητό φαγητό, γεγονός το οποίο αποδίδουν στο λάδι.

«Ο μύθος ότι το τηγανητό φαγητό είναι γενικώς κακό για την καρδιά δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία που υπάρχουν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η συχνή κατανάλωση γευμάτων με τηγανητά ψάρια και πατάτες δεν θα έχει συνέπειες για την υγεία. Η μελέτη δείχνει ότι στη μεσογειακή διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το λάδι που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών» αναφέρει σε επιστημονικό κείμενο που συνοδεύει την έρευνα ο καθηγητής Μίκαελ Λάιτσμαν, από το γερμανικό πανεπιστήμιο Ρέγκενσμπουργκ.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημόσιο: Απώλειες έως 1.803€ στα αναδρομικά συνταξιούχων

Εξαιτίας της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ποσά θα αφορούν τη μία και όχι και τις δύο περικοπές συντάξεων του 2012 Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη...

Νέα δεξαμενόπλοια για την Aegean Shipping

Η Aegean Shipping με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου υπέγραψε συμφωνία μέσω ψηφιακής τελετής με την COSCO Heavy Industry (Yangzhou) Co. Ltd. για...

Λαμπροί εορτασμοί για το έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»

Πέρασαν 2.500 χρόνια από τις δύο σημαντικές μάχες που διέσωσαν τον δυτικό πολιτισμό! Στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των...

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Μέσα σε 58 ημέρες υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις, αν και το υπουργείο υπολόγιζε ότι θα ενταχθούν περίπου 300.000 δανειολήπτες «Κόκκινοι» αλλά και ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν...

Καλαματιανοί αγωνίζονται για τον αρχαιολογικό θησαυρό που παραμένει παράνομα θαμμένος κάτω από την Υπαπαντή

Τον δικό τους αγώνα δίνουν από τον Αύγουστο οι κάτοικοι της Καλαμάτας ώστε ο αρχαίος πλούτος του τόπου τους, που βρίσκεται παράνομα «θαμμένος» κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό...