Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Υπέκυψε σε όλα ο Βενιζέλος!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Μαύρο Σεπτέμβρη» υπόσχεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, με δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και με απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει ακόμα μια φορά τις απαιτήσεις της τρόικας, που δεν παραλείπει να δείχνει δυσαρέσκεια, προς πάσα κατεύθυνση, για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, που έχει συμφωνηθεί εδώ και μήνες, ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες μέρες να προχωρήσει σε ταυτόχρονη ομοβροντία σκληρών μέτρων μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Η τρόικα έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περαιτέρω φορολόγηση των πολιτών. Αντίθετα, πιστεύουν ότι οι δημόσιες δαπάνες μπορούν να μειωθούν σημαντικά, έτσι ώστε να περιοριστεί κάπως η «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, που έχει φτάσει στα 4,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δοκιμαστούν επικίνδυνα τα όρια αντοχής της κοινωνίας, ο κ. Βενιζέλος διαπιστώνει ότι πλέον η τρόικα δεν ανέχεται άλλες καθυστερήσεις και έτσι προανήγγειλε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό δίκτυο, μια σειρά από μέτρα, όπως:

1) Το μισθολόγιο στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ: Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ ανάμεσα σε τρόικα και υπουργείο Οικονομικών, το ενιαίο μισθολόγιο ήταν βασικό θέμα της ατζέντας των διαπραγματεύσεων. Δόθηκε το περιθώριο μέχρι την 1η Οκτωβρίου να έχει οριστικοποιηθεί το νέο μισθολόγιο για τον δημόσιο τομέα, ενώ τονίστηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις και αστερίσκοι. Η έννοια της «προσωπικής διαφοράς» θεωρείται εν μέρει αποδεκτή, αρκεί να συμπιεστεί όσο γίνεται πιο πολύ ο χρόνος κατά τον οποίο θα εκλείψουν τα επιδόματα. Παρά τον κίνδυνο της μαζικής αντίδρασης από «σκληρά» συνδικάτα του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, αστικές συγκοινωνίες), η τρόικα θέλει το μέτρο να επεκταθεί όσο γίνεται περισσότερο.

2) Εργασιακή εφεδρεία – απολύσεις: Πάγιο αίτημα των δανειστών της χώρας εδώ και ενάμιση χρόνο είναι να απολυθούν άμεσα 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι για να μειωθούν αυτόματα το λειτουργικό κόστος του Δημοσίου και οι δημόσιες δαπάνες. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι ασφυκτικές, ώστε να είναι μαζική η τοποθέτηση χιλιάδων υπαλλήλων στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με απόλυση, αφού για ένα έτος θα πληρώνονται με το 60% του μισθού και ακολούθως, αν δεν βρίσκεται κενή θέση, θα απομακρύνονται. Διαφωνούν κάθετα με τη συνέχιση της διαδικασίας των μετατάξεων και θέλουν εδώ και τώρα να καθαρίσει τόσο ο στενός όσο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι ΔΕΚΟ από εργαζομένους που προσλήφθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες.

3) Κλείσιμο και αναδιάρθρωση φορέων του Δημοσίου: Το υπουργείο Οικονομικών δείχνει διατεθειμένο να προχωρήσει στις καταργήσεις φορέων που χρειάζεται, ώστε να μειωθεί το βαθύ κράτος. Η τρόικα έβγαλε ξανά «κίτρινη κάρτα» για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει μπει κανένα «λουκέτο», παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει κάποιες εξαγγελίες.

4) Απελευθέρωση επαγγελμάτων: Ενα ακόμα έντονο σημείο «τριβής» κυβέρνησης και τρόικας. Παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος έχει ουσιαστικά τεθεί σε ισχύ από τις 2 Ιουλίου, δεν βρίσκει πεδίο εφαρμογής, λόγω των έντονων αντιδράσεων από θιγόμενους κλάδους, όπως για παράδειγμα εκείνος των ιδιοκτητών ταξί. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να έχει δεσμευτεί όμως έναντι των τροϊκανών, ώστε να ανοίξουν πραγματικά τα «κλειστά» επαγγέλματα για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να βελτιωθεί το παραγόμενο προϊόν.

5) Αγορά εργασίας: Εδώ η τρόικα φέρεται να πήρε τις δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας για περαιτέρω ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας, που μεταφράζεται σε ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και μεγάλη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Οι δανειστές της χώρας θέλουν να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο το κόστος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κατανάλωση. Στόχος τους, να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν «φτηνά εργατικά χέρια». Κάτι τέτοιο όμως ισοδυναμεί με διάλυση της μεσαίας τάξης και με υποβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων σε συνθήκες ζωής στα όρια της φτώχειας.

«Καμία επιείκια»

Τέλος στα σενάρια που είχε καλλιεργήσει η ίδια η κυβέρνηση για χαλάρωση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου λόγω της ύφεσης έβαλε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μετά και την κάθετα αντίθετη άποψη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από την πλευρά των εκπροσώπων της τρόικας. Παρά τις αρχικές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί βελτίωση των όρων προσαρμογής, για να πάρει η χώρα «μια ανάσα», τελικά ο στόχος για έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους παραμένει, όσο και αν κάτι τέτοιο, με τη σημερινή πορεία των δημόσιων οικονομικών, φαντάζει αδύνατο.

Στις διαπραγματεύσεις έως τώρα με τους δανειστές της χώρας κυριαρχεί το πρόβλημα της πολύ μεγαλύτερης ύφεσης, από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Ουσιαστικά, ο κ. Βενιζέλος παραδέχεται ότι το πρόγραμμα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι η χώρα βυθίστηκε ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση, με αποτέλεσμα τώρα να συζητάει με την τρόικα το ενδεχόμενο ύπαρξης νέων μέτρων για την ανάσχεσή της, τα οποία όμως επικεντρώνονται στο σκέλος των δαπανών.

Με δεδομένο ότι οι αντοχές της κοινωνίας στην εξωπραγματική φορολογία της τελευταίας διετίας έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, και ενώ μια σειρά από χαράτσια (έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά στα είδη πολυτελείας) που έχει θεσπιστεί θα σφίξει και άλλο το «ζωνάρι» στα ελληνικά νοικοκυριά, το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα κινούνται προς την εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα παρουσιαστεί το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Χθες, εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι όποιες βελτιωτικές αλλαγές στη φορολογία πρέπει να συνοδευτούν από μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ηλεκτρονική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία κάθε ταμειακή μηχανή θα συνδέεται μέσω κινητού τηλεφώνου αυτόματα με το ΚΕΠΥΟ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκάλυψη! Τεράστιο σκάνδαλο (και) με τα rapid tests

Με φωτογραφικό διαγωνισμό έδωσαν σε εταιρία μεγαλομετόχου της Siemens με ετήσιο τζίρο 1.326.187€ παραγγελία 10.000.000 €Χορός αδιαφανών κρατικών διαγωνισμών, που μπορεί να ζημιώνουν το...

Επί της ουσίας: Απαντήστε, κύριε Πέτσα

Ο κύριος Πέτσας βρίσκεται σε συνεχή κατήφορο. Διέψευσε πριν από τρεις ημέρες το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας για τα «διπλά βιβλία» του κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι...

Μετά τον Πατούλη νόσησε και αντι- περιφερειάρχης Νικόλαος Πέππας

Σε αναβρασμό βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά την επιβεβαίωση ότι ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια που εργάζονται στη δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων βρέθηκαν...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Περί Τύπου ο λόγος - 10 χρόνια «δημοκρατία»Η μοναδική επετειακή έκδοση θα περιλαμβάνει ενδεικτικά:Σπάνια αυτοτελή ιστορικά κείμενα του...

Αναβολή επ’ αόριστον για τη δίκη του Νότη Σφακιανάκη

Με μήνυση για διαπόμπευση του τραγουδιστή από την Αστυνομία απειλεί ο σύνηγορός του, ΚούγιαςΕπ' αόριστον αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης κατοχής ναρκωτικών και παράνομης...