Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Υπερεξουσίες στον απίθανο Θεοχάρη!

Αρμοδιότητες από τις εφορίες και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) παίρνει ο απίθανος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, που αποκτά πλέον υπερεξουσίες (απενεργοποίηση ΑΦΜ όσων δεν υποβάλλουν ΦΠΑ, θεώρηση ηλεκτρονικών μισθωτηρίων ακινήτων, κατάρτιση περιουσιολογίου, ελεγχος τιμολογιών κ.ά.) σε όλο τον εισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό του Δημοσίου!


Τις νέες αρμοδιότητες που συγκεντρώνει προανήγγειλε ο ίδιος ο Χ. Θεοχάρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ισότοπο taxheaven.gr. Πρόσφατα ο απίθανος Χ. Θεοχάρης έβαλε εμπρός το σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου ΣΔΟΕ, το οποίο σε δεύτερη φάση θα καταστήσει ανενεργό το γνωστό μας σήμερα Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο προαναφερόμενος ανακοίνωσε, μέσω του διαδικτύου, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων θα γίνεται:

-είτε μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα ανοίξει η ΓΓΔΕ στο TAXISnet, είτε μέσω των εταιριών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών τιμολογίων

-είτε μέσω του λογισμικού του λογιστηρίου που διαθέτει η κάθε επιχείρηση

-ή μέσω του μηχανισμού σήμανσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα του μηνός Ιανουαρίου 2014 θα υποβληθούν έως τις 15 Φεβρουάριου 2014. Επίσης, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στο ηλεκτρονικό μπλόκο όσων επιχειρήσεων δεν αποδίδουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αν δεν έχουν υποβάλει δήλωση για δύο συνεχόμενες περιόδους, τότε ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους θα μπαίνει σε μαύρη λίστα και δεν θα αναγνωρίζονται ως δαπάνες τα τιμολόγια που εκδίδουν στους πελάτες τους. Αυτό προκύπτει από συνέντευξή που έδωσε στον δικτυακό τόπο taxheaven.gr ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Επίσης μίλησε για την ηλεκτρονική θεώρηση μισθωτηρίων, την υποβολή κάθε μήνα τιμολογίων και τη λειτουργία περιουσιολογίου για όλους τους φορολογουμένους.

Αναλυτικότερα, ο φοβερός Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε τα εξής:

– Σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία της απενεργοποίησης ΑΦΜ σε όσους δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Η σχετική ειδοποίηση θα γίνεται στους πελάτες αυτών των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην αναγνωρίζονται οι δαπάνες που πραγματοποιούν σε αυτές.

– Εως το τέλος του έτους πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη θεώρηση των μισθωτηρίων συμβολαίων.

– Ολοκληρώνεται σύντομα η εφαρμογή για την έκδοση παραβόλων κάθε μορφής και για την ηλεκτρονική πληρωμή φόρων, προκειμένου να κλείσουν τα ταμεία στις εφορίες.

– Το περιουσιολόγιο των φορολογουμένων θα οικοδομηθεί στοιχεία που υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα σε βάσεις δεδομένων (π.χ. Ι.Χ., σκάφη αναψυχής, δαπάνες καρτών, δίδακτρα κ.λπ.). Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά τα στοιχεία συγκεντρώνονται. Οταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων, θα υπάρχει πλέον η βάση δεδομένων για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

– Σύντομα τίθεται και πάλι σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για την επαλήθευση στοιχείων των επιτηδευματιών, προκειμένου να αποφεύγεται η έκδοση τιμολογίων σε ανύπαρκτους πελάτες.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ