Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Υπερθέαμα από τους νέους αλεξιπτωτιστές!

Σε ειδική τελετή στη σχολή του Ασπροπύργου πήραν τα πτυχία και τις «πουλάδες» τουςΤα πτυχία τους και τις πτέρυγες αλεξιπτωτιστού στρατιωτικού ιμάντα (τις γνωστές «πουλάδες») παρέλαβαν οι απόφοιτοι της τελευταίας σειράς του Σχολείου Βασικής Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) της 2017 Ε’/ ΕΣΣΟ στη διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στο στρατόπεδο «Ταγματάρχου Εσερμαν», στον Ασπρόπυργο. 

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής οι αλεξιπτωτιστές πρόσφεραν εντυπωσιακό θέαμα στους παρευρισκομένους με την επίδειξη των ριψοκίνδυνων αλμάτων που παρουσίασαν. Τα πτυχία και τις πτέρυγες στους αποφοίτους απένειμε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, υποστράτηγος Ευθύμιος Μπούνας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκπαίδευση μιας από τις επίλεκτες ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς καλούνται να δράσουν μέσα σε περιβάλλον με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και, μάλιστα, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και ακρίβεια.

Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο δημιουργήθηκε στις 12 Μαρτίου 1955, χάρη στην πρωτοβουλία και στις επίμονες προσπάθειες του στρατηγού Ανδρέα Καλλίνσκη, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής και πρώτος αρχηγός των Δυνάμεων Καταδρομών από το 1947 έως το 1956. Στα πρώτα της βήματα επί ελληνικού εδάφους της η ΣΧΑΛ έλαβε σημαντική βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς στρατιωτική αποστολή από την Αμερική ανέλαβε τον εφοδιασμό της, ενώ συμμετείχε και στην εκπαίδευση των πρώτων Ελλήνων αλεξιπτωτιστών, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Τζον Φίλιπς.

Στην Παλαιστίνη

Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 1955 και στις επόμενες «σειρές» οι εκπαιδευτές ήταν μόνο Ελληνες. Πάντως, πολύ πριν από τη δημιουργία της πρώτης σχολής για την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών στη χώρα μας οι πρώτοι Ελληνες αλεξιπτωτιστές -ή, όπως αλλιώς ονομάστηκαν, Καταδρομείς του Ιερού Λόχου- εκπαιδεύτηκαν στην Παλαιστίνη το 1942 και έπεσαν με αλεξίπτωτο στη Σάμο μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, τον Οκτώβριο του 1943.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες, ως διοικητής του Ιερού Λόχου, εκτέλεσε άλμα στη Σάμο το 1943 και, μάλιστα, χωρίς να έχει περάσει εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ