Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Υπό απόλυση επίορκος υπάλληλος της Βουλής

Απολύσεις και στη Βουλή; Μπορεί κάποτε να ακουγόταν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οι καιροί όμως αλλάζουν. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», το «πρώτο αίμα» είναι έτοιμο να τρέξει και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, αφού ο πρώτος «επίορκος» έχει ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Η «ιστορία», μάλιστα, είναι ενδεικτική για το πώς κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι ερμήνευσαν το έργο τους, που δεν είναι άλλο από την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Ο συγκεκριμένος θεώρησε σκόπιμο να το εξυπηρετήσει από το… σπίτι του, καθώς έχει να πατήσει στην υπηρεσία του πάνω από έξι μήνες.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους συναδέλφους του στη Βουλή, η ιστορία αρχίζει πριν από περίπου έξι μήνες, όταν ο συγκεκριμένος υπάλληλος, που εργάζεται σε διεύθυνση εντός του κεντρικού κτιρίου του Κοινοβουλίου, σταμάτησε να πηγαίνει στην υπηρεσία του. Οι ημέρες περνούσαν, αλλά ο υπάλληλος πουθενά. Η φυσική αντίδραση των συναδέλφων του ήταν να ανησυχήσουν και να ειδοποιήσουν τον τμηματάρχη, ο οποίος επικοινωνώντας τόσο με τον ίδιο τον υπάλληλο όσο και με την οικογένειά του όχι μόνο διαπίστωσε ότι όλα ήταν καλά, αλλά εισέπραξε και πλήρη αδιαφορία. Και όχι άπαξ, αλλά και στις επανειλημμένες κρούσεις που έγιναν στον υπάλληλο να επιστρέψει στο πόστο του.

Τέσσερις μήνες αργότερα, και αφού ο υπάλληλος δεν επέστρεψε στα καθήκοντά του, παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο αποφάσισε την αργία (δηλαδή τη διακοπή μισθού και υπερωριών) μέχρι νεωτέρας. Τότε συνέβη το αδιανόητο. Ο υπάλληλος εμφανίστηκε στο λογιστήριο της Βουλής προκαλώντας έναν απίστευτο καβγά με τους συναδέλφους, του οι οποίοι τόλμησαν να εφαρμόσουν την απόφαση του Πειθαρχικού και να του κόψουν τον μισθό. Οταν, μάλιστα, στελέχη της Βουλής έφτασαν στο λογιστήριο για να δουν τι έχει συμβεί, ο εν αργία υπάλληλος άρχισε να απειλεί θεούς και δαίμονες ότι γνωρίζει πολλά και είναι έτοιμος να ανοίξει το στόμα του για να εκθέσει πρόσωπα και καταστάσεις. Οπως ήταν φυσικό δεν τρόμαξε κανέναν, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί ξανά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αυτήν τη φορά όμως με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, η οποία θα είναι και η πρώτη υπαλλήλου της Βουλής.

Η παραπάνω ιστορία είναι η πρώτη, αλλά σίγουρα όχι η μόνη κοπανατζήδων στη Βουλή. Ούτε αποτελεί κρυφό μυστικό ότι και στη Βουλή, όπως παντού, υπάρχουν κοπανατζήδες. Το κακό όμως για τους υπαλλήλους της Βουλής είναι ότι η μπάλα τούς παίρνει όλους. Ακόμα και αυτούς που με φιλότιμο χτυπάνε καθημερινά δεκάωρα και Σαββατοκύριακα στη Βουλή, προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά των κοπανατζήδων. Η ακόμα μεγαλύτερη αδικία ήρθε πρόσφατα, όταν η «χατζάρα» του Στουρνάρα σε μισθούς και υπερωρίες έπεσε επί δικαίων και αδίκων και δεν επηρέασε μόνο αυτούς που έπαιρναν παράτυπα τόσα χρόνια υπερωρίες, αλλά και αυτούς που τις άξιζαν και με το παραπάνω. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά υπάρχουν και τέτοιοι στη Βουλή. Και δεν είναι λίγοι. Τρανό παράδειγμα, όσοι απασχολήθηκαν στις εργασίες της Προκαταρκτικής, που έφτασαν επί τρεις μήνες να χτυπούν καθημερινά ακόμα και δεκαπεντάωρα στη Βουλή. Μαζί με αυτούς, υπάλληλοι στη Νομοθετική, στις επιτροπές, στις τεχνικές υπηρεσίες, στο γραφείο Τύπου, πρακτικογράφοι, στενογράφοι κ.ά.

Από την άλλη, όμως, δεν λείπουν και υπάλληλοι της Βουλής οι οποίοι δεν ξέρουν πού πέφτει το κτίριο. Στους διαδρόμους της Βουλής, μάλιστα, κυκλοφορεί ως ανέκδοτο μια ιστορία από εκλογές υπαλλήλων της Βουλής, όταν κάποιος ρώτησε έναν συνάδελφό του ποια είναι η αίθουσα της Γερουσίας, όπου διεξαγόταν η ψηφοφορία, αφού δεν είχε πατήσει ποτέ στο κτίριο! Κι όπως λένε, μάλιστα, οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Βουλής, το δημοσιονομικό όφελος από τις περικοπές θα μπορούσε να είναι το ίδιο ή ακόμα και μεγαλύτερο, αν απλώς κοβόταν ο μισθός στους κοπανατζήδες. Αν μέχρι τώρα, όμως, οι εκάστοτε πρόεδροι έκαναν τα στραβά μάτια και οι υπάλληλοι δεν μιλούσαν φοβούμενοι ότι θα πάρει κι αυτούς η μπάλα, οι πρόσφατες άγριες περικοπές σε μισθούς και υπερωρίες έκαναν πολλούς να… απασφαλίσουν. Τα στόματα άνοιξαν και πλέον στους διαδρόμους της Βουλής ακούγονται διευθύνσεις και ονόματα κοπανατζήδων.

Μόνο παράλογο δεν είναι. Κι αυτό διότι όσοι εργάζονται θεώρησαν ως υπαιτίους για τις περικοπές που υφίστανται τους ίδιους τους κοπανατζήδες συναδέλφους τους, αλλά και τους συνδικαλιστές της Βουλής, που τόσα χρόνια τους κάλυπταν, θεωρώντας μάλιστα δίκαιο ότι και αυτοί θα πρέπει να παίρνουν τις ίδιες υπερωρίες και επιδόματα με αυτούς που τα δούλευαν. Και κάπως έτσι οι υπάλληλοι της Βουλής, εργαζόμενοι και μη, μπήκαν στη μαύρη λίστα.

Αυτοί που δεν μπορούν να ελεγχθούν από κανέναν είναι οι εργαζόμενοι στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, οι οποίοι έχουν προϊστάμενο τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας και όχι κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα. Παλαιοί κοινοβουλευτικοί, μάλιστα, θυμούνται ότι όταν κάποτε στο τραπέζι έπεσε η πρόταση οι υπάλληλοι να χτυπούν κάρτα, οι μόνες που αντέδρασαν ήταν οι γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με το επιχείρημα ότι λείπουν αρκετές ώρες εκτός Βουλής για δουλειές των κομμάτων. Παρά το γεγονός ότι πληρώνονται από τη Βουλή και όχι από το κόμμα.

Μυστήριο με το μέλλον του Ιδρύματος

 

Κι αν όπως όλα δείχνουν οι απολύσεις κοπανατζήδων έρχονται και στη Βουλή, μείζον ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με το Ιδρυμα της Βουλής. Η συμπερίληψη του Ιδρύματος της Βουλής στη λίστα με τους υπό κατάργηση φορείς του Δημοσίου προκάλεσε εγκεφαλικά στη Βουλή. Κι αυτό γιατί αν αυτό συμβεί, οι περίπου 30 εργαζόμενοι στο Ιδρυμα θα πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου, αφού τυπικά δεν αποτελούν υπαλλήλους της Βουλής ώστε να μπορούν να μετατεθούν στις κεντρικές υπηρεσίες.

Προς το παρόν και επισήμως η Βουλή τηρεί σιγήν ιχθύος. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του Ιδρύματος, καθώς αυτό, λόγω του αυτοδιοικήτου, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός του Ιδρύματος για το 2013 προβλέπει κονδύλια 1.800.000 ευρώ, με το κονδύλι της μισθοδοσίας να ανέρχεται σε 480.000 ευρώ τον χρόνο.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ