Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Υπό κατάρρευση η Ενέργεια

Εξαιρετικά επείγουσες επιστολές στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, με τις οποίες προειδοποιούν για κατάρρευση της αγοράς ενέργειας εξαιτίας των αστοχιών του τελευταίου, έστειλαν χθες οι ιδιώτες παραγωγοί μέσω του συνδέσμου τους (ΕΣΑΗ), αλλά και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές (ΕΒΙΚΕΝ). Μία ημέρα μετά τη σχετική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει ότι η συνεχής υποβάθμιση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) «καθιστά πλέον ορατό τον κίνδυνο άναρχης λειτουργίας και απορρύθμισης της αγοράς ενέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται επιστολή που έστειλε προ ημερών στον κ. Παπαδήμο ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος και επισημαίνει ότι η ρυθμιστική αρχή πνέει τα λοίσθια, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να ενισχύεται. «Η λειτουργική αποδυνάμωση και η επιστημονική υποβάθμιση στην οποία οδηγείται η ΡΑΕ θέτουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του κλάδου και την ανάδειξή του σε βασικό αναπτυξιακό μοχλό, ενώ απειλούν να ακυρώσουν τη μέχρι τώρα προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς» επισημαίνουν οι βιομηχανίες. Προχθές η Ν.Δ. είχε δηλώσει ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου (που βλέπει την αγορά ενέργειας στα πρόθυρα του κραχ, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας) πρέπει να ενισχύσει με προσωπικό και οικονομικούς πόρους τη ΡΑΕ, αντί να πριονίζει συνεχώς τη ρυθμιστική αρχή.

Ο κ. Βασιλάκος, στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, εξηγούσε γιατί η ΡΑΕ πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και να εξαιρεθεί από σειρά ρυθμίσεων που πριονίζουν τη δυνατότητα παρέμβασής της στην αγορά ενέργειας. Οπως επισημαίνει και η Ν.Δ., η αγορά ενέργειας είναι ο μοναδικός τομέας «που εξακολουθεί να εκπέμπει ελπιδοφόρα αναπτυξιακά μηνύματα». Τα στελέχη της αγοράς, όπως αναφέρουν στις δύο επιστολές προς τον πρωθυπουργό, εκτιμούν ότι οι απανωτές αστοχίες του κ. Παπακωνσταντίνου θα οδηγήσουν σύντομα και τον ενεργειακό τομέα στον βάλτο, μαζί με την υπόλοιπη οικονομία. Και, όπως εξηγούν, «η μη εύρυθμη λειτουργία του ενεργειακού τομέα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας».

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ