Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Υπό κατάρρευση το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 200.000.000€ στο θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης, που αδυνατεί να αποπληρώσει χρέη 80.000.000€! Εντολή της διοίκησης για λιγότερες εξετάσεις 

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Καταρρέει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» εξαιτίας της αδιαφορίας του ΕΟΠΥΥ και των χρημάτων που οφείλει στο νοσοκομείο. Το «διαμάντι» των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας ζει τις χειρότερες μέρες του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, καθώς ο ΕΟΠΥΥ τού οφείλει περισσότερα από 200.000.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Βασίλη Παπάς εξηγεί ότι έχουν πάρει μόλις 4.000.000 ευρώ από το ΕΟΠΠΥ και ότι το νοσοκομείο έχει τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, ενώ η εντολή που έχει δοθεί είναι λιγότερες εξετάσεις και πράξεις για να επιβιώσει το νοσοκομείο.

«Προσπαθούμε καθημερινά κι όσο αντέξουμε. Εάν ο ΕΟΠΥΥ έδινε τα χρήματα που μας οφείλει, τότε θα είχαμε πλεόνασμα. Σήμερα όμως, με την τακτική που ακολουθεί, οδηγεί το “Παπαγεωργίου” στην κατάρρευση. Αυτό που μας απομένει είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τις εξετάσεις που κάνουμε» είπε στη δημοκρατία ο κ. Παπάς.

Σήμερα το νοσοκομείο οφείλει 80.000.000 ευρώ προς τους προμηθευτές και η καθυστέρηση δύο ετών στην αποπληρωμή τους έχει οδηγήσει αρκετές εταιρίες στα δικαστήρια. «Εχουμε δεχτεί ήδη 28 αγωγές από τις εταιρίες οι οποίες δικαίως θέλουν τα χρήματά τους. Αυτό σημαίνει όμως ότι κάποιες προχώρησαν σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση» είπε ο κ. Παπάς.

Το νοσοκομείο, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και άνοιξε τις πύλες του το 1999, έχει 800 αναπτυγμένες κλίνες και συνολικά το προσωπικό του (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό) φτάνει τα 1.500 άτομα. Εάν σε αυτά προστεθούν και οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες (σίτισης, καθαριότητας κ.λπ.), τότε ξεπερνά τα 2.000 άτομα.

Κάθε μήνα πραγματοποιεί τέσσερις εφημερίες και σε καθεμία από αυτές εξυπηρετεί περισσότερα από 1.300 έκτακτα περιστατικά. Το νοσοκομείο διαθέτει 21 κύριες σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες. Από αυτές όμως οκτώ παραμένουν κλειστές. Ακόμα, 20 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας καθώς και δύο πτέρυγες νοσηλευτικών μονάδων, οι οποίες είναι πλήρως εξοπλισμένες, παραμένουν ανενεργές, καθώς το νοσοκομείο δεν μπορεί να προχωρήσει στις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.

«Οπως ξέρετε, το κράτος πληρώνει μόνο τη μισθοδοσία του προσωπικού. Πριν από δύο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 150 άτομα και, φυσικά, δεν μας δίνεται η δυνατότητα για νέες προσλήψεις. Εάν μπορούσαμε να προσλάβουμε 150 άτομα, θα λειτουργούσαμε όλα αυτά τα τμήματα που σήμερα είναι κλειστά» τονίζει ο πρόεδρος του νοσοκομείου.

Η κατάσταση αυτή όμως έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και στο «Παπαγεωργίου» η περιβόητη λίστα αναμονής, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τον έναν χρόνο.
«Εχει αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής των ασθενών, οι οποίοι αναγκαστικά οδηγούνται σε… άλλες λύσεις, με πολλαπλάσιο κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για την εθνική οικονομία μας» λέει ο κ. Παπάς.

«Αγοράζουμε πλέον σε πολλαπλάσιες τιμές»

Ενα άλλο θέμα που θίγει ο πρόεδρος του νοσοκομείου είναι οι προμήθειες και το υψηλό κόστος που καταγράφεται στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Εδώ και 16 χρόνια που λειτουργεί το νοσοκομείο έχουν αλλάξει 15 υπουργοί Υγείας. Τους έχουμε ενημερώσει όλους, μετά από έρευνα που κάναμε, πως αγοράζουμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό σε πολλαπλάσιες τιμές απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δημοσιεύσαμε στον Τύπο τα πορίσματα. Παντού, μέχρι σήμερα, βρήκαμε πόρτες κλειστές» λέει χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ