Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Υπολειτουργεί το 50% των οργανισμών του Δημοσίου

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία λόγω έλλειψης πόρων και στελεχών, σύμφωνα με επίσημο πόρισμα

Σχεδόν ένας στους δύο μεγάλους οργανισμούς του Δημοσίου υπολειτουργεί. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το πόρισμα που συνοδεύει τον Προϋπολογισμό για το 2017.

Οι έλεγχοι σε 37 μεγάλους οργανισμούς του Δημοσίου έδειξαν ότι βρίσκεται στο «κόκκινο» το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ λειτουργούν… εν μέρει τα πιο μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ,
το ΝΑΤ αλλά και ο ΟΑΕΔ, καθώς και ο ΕΟΤ, ο ΟΠΑΝΔΑ και ο ΟΚΑΝΑ.

Η έκθεση

Η Ετήσια Εκθεση Ελέγχου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ως συνοδευτικό έγγραφο του Προϋπολογισμού, κατατάσσει τους 37 φορείς που επιλέχθηκαν σε τέσσερις κλίμακες αξιολόγησης:
1. Λειτουργεί καλά, απαιτούνται μόνο επουσιώδεις βελτιώσεις.
2. Λειτουργεί, αλλά απαιτούνται κάποιες βελτιώσεις.
3. Λειτουργεί μερικώς, απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις.
4. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

Στα πορίσματα των αποτελεσμάτων ελέγχου τη χαμηλότερη βαθμολογία, «(4.) Ουσιαστικά δεν λειτουργεί» έλαβαν:
α) Το Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνας Πειραιά και Νήσων. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι έχει παύσει η λειτουργία του συλλογικού οργάνου διοίκησής του, δεν υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες, δεν υφίσταται για το έτος αναφοράς εγκεκριμένος προϋπολογισμός και γενικότερα δεν ασκούνται ουσιαστικά οι αρμοδιότητες που προβλέπονται στο ιδρυτικό του Προεδρικό Διάταγμα.

β) Το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου κατά τον έλεγχο αναδείχθηκαν νομοθετικά προβλήματα. Αυτά οφείλονται κυρίως στην ύπαρξη εξαιρέσεων του φορέα από το νομοθετικό και το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση πόρων προερχόμενων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τη διενέργεια προμηθειών και τα θέματα προσλήψεων και κατάστασης προσωπικού, ενώ προτείνεται το εποπτεύον υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών / ΓΛΚ να εξετάσει τη δυνατότητα κατάργησης όλων των εξαιρέσεων που έχουν ειδικώς θεσπιστεί για τον συγκεκριμένο φορέα.Επίσης, χαμηλή βαθμολογία, «(3.) Λειτουργεί μερικώς, αλλά απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις», έχουν λάβει 15 φορείς, «γεγονός που καταδεικνύει ότι το 46% των ελεγχθέντων φορέων παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και διαχείρισης του προϋπολογισμού τους», όπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ