Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Υπολογίζεται κανονικά σε όσους έχουν ακίνητα στο νησί, αλλά ταυτόχρονα και σε άλλες πόλεις

Κόλπο για την είσπραξη συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ακόμη κι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κεφαλλονιά, οι οποίοι κανονικά απαλλάσσονται πλήρως λόγω του σεισμού, εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία φορολογούμενος έχει στην κατοχή του αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ και στην περιουσία του αυτή περιλαμβάνονται και ακίνητα στην Κεφαλλονιά δεν απαλλάσσεται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ακόμα και για τα ακίνητα της Κεφαλλονιάς!

Φορολογούμενος ο οποίος έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 2.000.000 στην Κεφαλλονιά και άλλα αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ σε άλλη περιοχή της χώρας (π.χ. Αθήνα) κλήθηκε να πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 16.100 ευρώ. Αν είχε αφαιρεθεί πλήρως η αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην Κεφαλλονιά, τότε ο φορολογούμενος δεν θα πιανόταν στα δίχτυα του συμπληρωματικού φόρου, διότι η εκτός Κεφαλλονιάς αξία της περιουσίας του είναι 250.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το αφορολόγητο των 300.000 ευρώ του συμπληρωματικού φόρου.

Επιμερίστηκε

Αντί για αυτό, έγινε το εξής. Εγινε υπολογισμός με τη μέθοδο των τριών. Επιμερίστηκε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με βάση την εντός και εκτός Κεφαλλονιάς αξία της περιουσίας του φορολογουμένου. Επειδή εκτός Κεφαλλονιάς βρίσκεται το 11,1% της περιουσίας του φορολογουμένου, ο τελευταίος καλείται να πληρώσει το 11,1% του αρχικού συμπληρωματικού φόρου, δηλαδή 1.789 ευρώ.

Χτες, εξάλλου, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου εξέδωσε εγκυκλίους, προκείμενου να τονίσει το αυτονόητο στις εφορίες! Οτι δηλαδή οι φορολογούμενοι στους οποίους εστάλησαν νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα με μειωμένο το βεβαιωθέν ποσό ΕΝΦΙΑ δεν θα ελεγχθούν από τη Φορολογική Διοίκηση, καθώς οι αλλαγές στα στοιχεία έγιναν από το Δημόσιο!

Ντόρα: Να μειωθεί 30%

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% πρότεινε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη. Κάτι τέτοιο, όπως είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη, θα μπορούσε να γίνει μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, ώστε ο πολίτης να φορολογείται επί πραγματικής αξίας. Ο
σο για την απώλεια εσόδων της τάξεως περίπου 1 δισ. ευρώ που θα προέκυπτε αν εφαρμοζόταν η πρόταση, η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. απάντησε ότι ούτως ή άλλως το υπουργείο Οικονομικών δεν θα εισπράξει αυτά που υπολογίζει. «Μιλάμε επί πλασματικού εσόδου. Αν ένας φόρος βασίζεται σε μια περιουσία που δεν αποδίδει τίποτα, οδηγεί σε απελπισία. Ο ΕΝΦΙΑ οδήγησε σε εκρήξεις» τόνισε. Και είναι κάτι που, όπως υποστηρίζει η κυρία Μπακογιάννη, «μπορούμε να το κάνουμε μονομερώς. Κανένας τροϊκανός δεν μπορεί να πει τίποτα. Θα φέρουμε σε λογαριασμό τις αντικειμενικές αξίες και θα τις κάνουμε εμπορικές».
Σχολιάζοντας δε την κυβέρνηση, είπε ότι «ακόμα και αν διαφωνώ με κάποια νομοσχέδια, δεν υπάρχει περίπτωση να τη ρίξω».

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ