Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Υπόσχεση για άγρια μέτρα στη Λαγκάρντ

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ετοιμος για να πάρει πρόσθετα μέτρα δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την καθιερωμένη «επιστολή προθέσεων» που απέστειλε στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ.

Και αυτό στις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες προτού δηλώσει δημοσίως «εξουθενωμένος» και αρνητικός στο να λάβει ο ίδιος τα πρόσθετα μέτρα… Μάλιστα είπε προχθές ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, δηλαδή μετά τις εκλογές.

Με την ίδια επιστολή δεν αποκαλύπτεται μόνον η διγλωσσία του υπουργού Οικονομικών. Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που τη συνοδεύει αποκαλύπτονται και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου λιτότητας της διετίας 2013-2014, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν από το 2012 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρύπα του Προϋπολογισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

-Η μεταρρύθμιση του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Με άλλα λόγια θα περικοπεί ο ΦΠΑ που επιστρέφεται μειώνοντας το αγροτικό εισόδημα.

-Η εξίσωση της φορολόγησης του εισοδήματος των φορολογούμενων από «κεφάλαιο». Η διατύπωση αυτή παραπέμπει στην αύξηση του φόρου των καταθέσεων, που σήμερα είναι 10% με τον φόρο επί του εισοδήματος από ακίνητα που φτάνει στο 45%. Με άλλα λόγια θα προωθηθεί η φορολόγηση των τόκων με βάση τη φορολογική κλίμακα.

-Η περικοπή των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

-Η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων.

-Η περικοπή των μισθών στα ειδικά μισθολόγια.

-Η μείωση των αμυντικών δαπανών.

-Η μείωση φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών.

Μαζί με την αναθεώρηση του Μνημονίου δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ και η έκθεση του οργανισμού για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου επισημαίνουν ότι η απόκλιση στο φετινό έλλειμμα (9% από 7,7% που ήταν ο αρχικός στόχος) είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Και ειδικά σε μια χρονιά που η ύφεση θα φτάσει το 6% από 5,5% που εκτιμούσε αρχικά η κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι φετινές αποκλίσεις στον Προϋπολογισμό θα καλυφθούν μέσα στο 2012 με το βάρος να πέφτει στον τομέα των δαπανών. Η κυβέρνηση προωθεί μεγάλες προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου αλλά και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες (π.χ. επιδόματα πολυτέκνων, αναπήρων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων).

Στην έκθεση καταγράφεται και μια σειρά από νέες σκληρές υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση και από τις οποίες ξεχωρίζουν η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα (σ.σ.: που παραμένει υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες) αλλά και η κατάργηση των ίδιων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Φτάνει βέβαια να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, απαιτούνται μέτρα 3% του ΑΕΠ ή 6,51 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, τα οποία μένει να εξειδικευτούν έως τον Ιούνιο.

Σπύρος Δημητρέλης,

Μάριος Χριστοδούλου


Εξω σε όλα ο Προϋπολογισμός! Στα 3,3 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»

Εισπράξεις 575.000.000 ευρώ την ημέρα για τις υπόλοιπες 13 που απομένουν έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ο Προϋπολογισμός για να εκτελεστεί κανονικά. Διαφορετικά, το έλλειμμα θα εισχωρήσει σε ακόμα πιο επικίνδυνη ζώνη από αυτή του 10% που βρίσκεται σήμερα, εξαιτίας των σημαντικών υπερβάσεων που παρατηρούνται στις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων. Για την ώρα οι υπερβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη μεγάλη υστέρηση που σημειώνουν τα φορολογικά έσοδα, διευρύνουν στα 3,3 δισ. ευρώ την «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία.

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η απόκλιση από τα έσοδα, και σε 1,4 δισ. ευρώ, που αποτελούν το συνολικό ύψος των υπερβάσεων στον τομέα των δαπανών.

Στο ενδεκάμηνο Ιανουρίου – Νοεμβρίου 2011 ο Προϋπολογισμός μετρά εισπράξεις 43,83 δισ. ευρώ έναντι 45,23 δισ. ευρώ που είχαν εισρεύσει το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι εισπράξεις αυτές είναι αποκαλυπτικές της τεράστιας καθίζησης που έχουν υποστεί τα δημόσια έσοδα, τα οποία καταγράφουν βουτιά κατά -3,1% σε σχέση με το περσινό ενδεκάμηνο.

Ο δις αναθεωρημένος στόχος του Προϋπολογισμού προσβλέπει σε μία αύξηση εσόδων κατά 0,9%, για να περιοριστούν οι φετινές αποκλίσεις στα έσοδα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Δεκέμβρης θα πρέπει να κλείσει με εισπράξεις 7,4 δισ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο συνιστά άθλο, αφού στο πρώτο ενδεκάμηνο εισπράττονται μηνιαίως 3,9 δισ. ευρώ.

Ασφυκτικές πιέσεις υφίσταται ο κρατικός Προϋπολογισμός και από τις δαπάνες, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Τις μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του τακτικού Προϋπολογισμού «διορθώνει» εν μέρει το οικονομικό επιτελείο, μέσω της δραματικής μείωσης των επενδυτικών δαπανών του, αλλά και της μεγάλης προείσπραξης εσόδων από την Ε.Ε. για επενδυτικά έργα.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στο ίδιο διάστημα στα 20,516 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,1% σε σχέση με το έλλειμμα του περσινού διαστήματος.

Μάριος Χριστοδούλου


Οι πρώτες συναντήσεις με Νταλάρα

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας έγιναν χθες οι συναντήσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI) στην Αθήνα, μεταξύ του εκπροσώπου των τραπεζών Τσαρλς Νταλάρα και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο συναντήσεις θεωρήθηκαν διερευνητικές και κατά τις πληροφορίες δεν τέθηκε θέμα επιτοκίων.

Η πρόταση που υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, ενώ για το υπόλοιπο 50% για κάθε ομόλογο αρχικής αξίας 100 τα 15 θα είναι σε μετρητά και τα 35 σε νέο ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου με εγγύηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων χωρών (EFSF).

Οπως είπε χθες στο Reuters τραπεζικό στέλεχος για τις συνομιλίες με το PSI, «η Ελλάδα έλαβε μια πρόταση από τους ιδιώτες πιστωτές και θα την εξετάσει. Δεν απορρίφθηκε, αλλά το deal δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σήμερα». Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη: «Οι τράπεζες ήλθαν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόταση του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν περίπου το ίδιο πιστωτικό καθεστώς με αυτό των δανείων του επίσημου κρατικού τομέα».

Μία ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι μοναδικό και ως τέτοιο επισημάνθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβέρνηση και η τρόικα θεωρούν καθοριστική τη συμφωνία για το PSI, αφού από αυτήν εξαρτάται η υλοποίηση όλου του πακέτου των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Το PSI θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική πορεία, καθώς ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις με νέα μέτρα εντός του 2012 συναρτώνται άμεσα με την εξοικονόμηση τόκων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σεισμός» για το έγκλημα διαρκείας! Η αποκάλυψη-σοκ της κυριακάτικης δημοκρατίας προκαλεί πολιτική θύελλα

Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εκτόξευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η...

Στην εκκίνηση για… τσίμπημα οι Βρετανοί

Ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς καταπολέμησης του ιούΜία από τις πρώτες χώρες που θα...

Πέντε κινητά θα δώσουν απαντήσεις για τον φόνο της Τοπαλούδη

Δύο χρόνια μετά το φρικτό τέλος που είχε η Ελένη Τοπαλούδη, η Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμόAν και έχουν περάσει δύο...

Πλακιωτάκης: Βρέθηκε θετικός, νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στον 9ο όροφο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, νοσηλεύεται από το Σάββατο με υψηλό πυρετό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης...

Ανάγκη ενίσχυσης και του ΕΚΑΒ με διασώστες

Παρότι βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις και μάλιστα σε 24ωρη βάση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι «μέσα στο πρόβλημα» του...