Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Υπόθεση Ακη: Ψάχνουν την «άγνωστη» offshore για το «χρυσωρυχείο» των TOR-M1

Τα ανοιχτά μέτωπα της ανάκρισης για την υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος εξακολουθεί να είναι «μόνιμος κάτοικος» των Φυλακών Κορυδαλλού, συνεχίζουν να ερευνούν οι ειδικοί ανακριτές της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλής και Ιωάννης Σταυρόπουλος, οι οποίοι ανοίγουν τους φακέλους των δικογραφιών για την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων στις συμβάσεις για την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR-M1. Μία από τις βασικές του προτεραιότητες είναι να εντοπίσουν τον πραγματικό δικαιούχο (για την ανάκριση είναι ακόμα άγνωστη η ταυτότητά του) της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρίας BEESTON MANAGEMENT SA. Η εν λόγω εταιρία αναφέρεται τόσο στο πόρισμα των εισαγγελέων Ε. Κυβέλου και Ε. Σίσκου για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, αλλά εντοπίζεται και στις χειρόγραφες σημειώσεις που κατασχέθηκαν από το πολιτικό του γραφείο στην οδό Κομνά Τράκα στην Κυψέλη.

Η εν λόγω εταιρία αποτελεί για τους ανακριτές σημαντικό «κρίκο» της υπόθεσης, καθώς μέσω αυτής διακινήθηκαν περίπου 2.100.000 ευρώ ως «μίζα» για την υπόθεση των TOR-M1. Στο εισαγγελικό πόρισμα μάλιστα αναφερόταν χαρακτηριστικά για την εν λόγω εταιρία ότι εκδόθηκαν σε διαταγή της τρεις επιταγές συνολικού ύψους 5.710.000 ελβετικών φράγκων. Οσο αφορά τη δικογραφία των TOR-M1, οι ανακριτές βρίσκονται στο στάδιο της κλήσης μαρτύρων. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καλέσουν πρόσωπα που φέρεται να έχουν εισπράξει ύποπτες επιταγές, οι οποίες φέρεται ότι συνδέονται με την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος. Τα εν λόγω πρόσωπα θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ανακριτών σχετικά με τις επίμαχες επιταγές και να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους που τις εξαργύρωσαν και εάν τα χρήματα προορίζονταν για τους ίδιους ή τρίτα πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, όσο αφορά τη δικογραφία για την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχιών, οι ανακριτές έχουν αποστείλει νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, ζητώντας το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού μέσω του οποίου φέρεται ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα που αφορά την προμήθεια των υποβρυχίων.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ