Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Υποβάθμιση-σοκ (από τον FTSE) του Χρηματιστηρίου

Νέα δεδομένα με αποχωρήσεις επενδυτών, αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων, μεταφορές χαρτοφυλακίων αλλά και πολλές ευκαιρίες

Νέα δεδομένα, με αποχωρήσεις επενδυτών, αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων, μεταφορές χαρτοφυλακίων αλλά και δυνάμει επενδυτικές ευκαιρίες δημιουργεί η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) από τον οίκο FTSE σε «προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά».
Η απόφαση ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2016, μετατρέποντας την ελληνική αγορά στη μοναδική «προηγμένη αναπτυσσόμενη» ολόκληρης της ευρωζώνης ύστερα από 14 χρόνια παραμονής στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών. Ο οίκος FTSE επικαλέστηκε ως δικαιολογητική βάση τα capital controls και το κλείσιμο της αγοράς, ενώ έντονος ήταν επίσης ο προβληματισμός του για τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Σε πρώτη ανάλυση, η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική γιατί εγκυμονεί τον κίνδυνο αποεπένδυσης, δηλαδή φυγής μεγάλων επενδυτών από το Χ.Α. Αντανακλά τη βαθιά, πολυετή κρίση που περνούν η ελληνική οικονομία και η κεφαλαιαγορά. Επιπλέον ευθυγραμμίζει την αξιολόγηση της FTSE, που μέχρι πρότινος είχε το Χ.Α. υπό καθεστώς παρακολούθησης προς υποβάθμιση, με την αξιολόγηση του MSCI, που είχε ήδη χαρακτηρίσει την εγχώρια αγορά αναδυόμενη προ διετίας.

Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, η υποβάθμιση μπορεί να έχει και θετικές επιπτώσεις, καθώς θα προκαλέσει την είσοδο νέων κεφαλαίων από funds που επιλέγουν αναπτυσσόμενες αγορές για να δραστηριοποιηθούν. Κατά κανόνα τα funds αυτής της κατηγορίας επιδεικνύουν μεγαλύτερη κινητικότητα και διευρυμένα κριτήρια επιλογής μετοχών, γι’ αυτό εκτιμάται ότι θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν σε πολύ μεγαλύτερο εύρος εισηγμένων εταιριών σε σύγκριση με τους σημερινούς ξένους επενδυτές του Χ.Α., οι οποίοι περιορίζονται σε λίγες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τα ξένα χαρτοφυλάκια ελέγχουν σήμερα περίπου 53% της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών μετοχών ή μετοχές αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ.
                    
Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά παλαιών και νέων επενδυτών του Χ.Α. θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις και ιδίως με τον βαθμό σταθερότητας που θα χαρακτηρίζει το μετεκλογικό σκηνικό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ