Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Υποβρύχια παράσταση στο Σούνιο

Η πρώτη χορογραφία κάτω από το νερό παρουσιάζεται από μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν και καλλιτέχνες με αναπηρία

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Στο «υποβρύχιο» θέατρό τους, στα ανοιχτά της θάλασσας του Σουνίου, δεν θα υπάρχει ούτε κουίντα ούτε παρασκήνια. Οι δε«πρωταγωνιστές» της πρωτότυπης αυτής παράστασης δεν θα χρειάζονται καν κοστούμια. Μοναδικός εξοπλισμός τους θα είναι οι… μπουκάλες τους. Μιλάμε, φυσικά, για την πρώτη -παγκοσμίως- υποβρύχια παράσταση με τίτλο «Drops of breath», που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου στο Ακρωτήριο, στο Σούνιο, από μια πολυσυλλεκτική ομάδα… υποθαλάσσιων χορευτών.

Το μήνυμα της ενδιαφέρουσας δράσης τους δεν είναι μόνο καλλιτεχνικό αλλά και κοινωνικό. Στην ομάδα, άλλωστε, μετέχουν και χορευτές με αναπηρία, ενώ η φράση που συνοδεύει το εγχείρημα είναι «Ολοι είμαστε ίσοι κάτω από το νερό». Υπεύθυνες για τη μοναδική αυτή παράσταση είναι οι χορογράφοι -και δύτριες- Αποστολία Παπαδαμάκη και Σοφί Μπουλμπουλιάν, οι οποίες μίλησαν στη «δημοκρατία» για τις αναζωογονητικές χορευτικές ανάσες τους.

«Η ιδέα γεννήθηκε δύο χρόνια πριν» εξηγεί η κ. Παπαδαμάκη. «Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε πώς θα την πραγματοποιήσουμε. Και επειδή και οι δύο είχαμε μυηθεί στην κατάδυση από έναν εξαιρετικό δάσκαλο, τον Τάσο Παπαπάνο, σκεφτήκαμε ότι κάτι τέτοιο θα είχε ενδιαφέρον». Εκτός από εκείνες, την ομάδα απαρτίζουν επαγγελματίες χορευτές (με δίπλωμα κατάδυσης), καλλιτέχνες που έμαθαν κατάδυση για το πρότζεκτ, μια δύτρια αρχαιολόγος, τρεις ανάπηροι χορευτές, αλλά και δύο παιδιά που ήταν ήδη δύτες. Ολοι τους θα παρουσιάσουν ένα μισάωρο θέαμα κάτω από το νερό, που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει με τρεις τρόπους: υποβρυχίως (με τον κατάλληλο εξοπλισμό), στην επιφάνεια της θάλασσας (με εξοπλισμό snorkeling) αλλά και από την ακτή, μέσω γιγαντοοθόνης.

«Το κοινό που θα μείνει στην ακτή θα δει όλη την “τελετουργία” εισόδου των καλλιτεχνών στο νερό καθώς και όλη τη διαδικασία αφού τελειώσει η παράσταση» τονίζει η κ. Μπουλμπουλιάν.
Για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος συνάντησαν (και ακόμη συναντούν) πολλές δυσκολίες. Δυσκολίες που προκύπτουν όχι μόνο από την έλλειψη χρημάτων αλλά και από την ιδιαιτερότητα της παράστασης. «Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τις καιρικές συνθήκες, την ευαισθησία των αυτιών μας στο νερό, αλλά και το πώς θα παραμείνουμε απόλυτα συγκεντρωμένοι και θα ελέγχουμε την αναπνοή μας» σχολιάζει η κ. Μπουλμπουλιάν. «Πέρα από τις καταδυτικές ικανότητες, ο υποβρύχιος χορευτής ασκείται σε ένα είδος ζεν. Οταν είσαι καθημερινά κάτω από το νερό, με κάποιο τρόπο έρχεσαι σε επαφή με πολύ προσωπικά συναισθήματα, αναμετριέσαι με τον εαυτό σου. Δύο χορευτές εγκατέλειψαν στην πορεία, με τη σύμφωνη δική μας γνώμη. Δύο νέοι χορευτές προστέθηκαν στη θέση τους» σημειώνει η ίδια, τονίζοντας ότι η παράσταση αποτελεί μια νίκη πάνω στα ανθρώπινα όρια και στις δυνατότητες.

«Ελπίζουμε να θέσει ζητήματα πάνω στο τι θεωρούμε δεδομένο για τις δυνατότητες του ανθρώπου. Ενώ ο χορευτής στη σκηνή ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις του, ο χορευτής κάτω από το νερό δεν ελέγχει τις κινήσεις του, αλλά υπάρχει μαζί με το νερό, μεταστοιχειώνεται».

* Info: Η παράσταση με τίτλο «Drops of breath» θα πραγματοποιηθεί στο Ακρωτήριο του Σουνίου στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.dropsofbreath.com.

Ενα πρότζεκτ στη Μεσόγειο

Η παράσταση εντάσσεται στο καινοτόμο πρότζεκτ με τίτλο «Η υποβρύχια καρδιά της Μεσογείου», ένα εγχείρημα που περιλαμβάνει σεμινάρια σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία ικανών και ανάπηρων παιδιών, εκθέσεις αλλά και ένα συμπόσιο, τα οποία θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2016. Ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος έχει καλυφθεί σε ποσοστό 60% από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα υπόλοιπα χρήματα αναζητούνται. «Από το 40% που μας λείπει έχουμε μόνο το 5%. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε την παράσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχουμε την υποστήριξη πολλών φορέων» σχολιάζει η κ. Παπαδαμάκη. Τέλος, στα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει στο Μουσείο Βορρέ και η παράσταση «Drops of peace».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ