Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ζανιάς: Υπουργός Οικονομικών το δεξί χέρι του Βενιζέλου

Το δεξί χέρι δύο πρώην καταστροφικών υπουργών του ΠΑΣΟΚ (του Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και του Ευ. Βενιζέλου έως ότου έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών.

Πρόκειται για τον Γιώργο Ζανιά, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), που ήρθε στο υπουργείο μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το 2009.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, μετά τη θητεία του στο ΣΟΕ, προετοιμαζόταν για το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τον πρόλαβε όμως η υπουργοποίησή του και έτσι η η τοποθέτησή του στην Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει έναν μήνα.

Ο Γιώργος Ζανιάς ήταν ο άνθρωπος που συνομιλούσε και διαπραγματευόταν κάθε φορά με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών προτού πάει στις Βρυξέλλες.

Ενημέρωνε τον Γιώργο Παπανδρέου κατ’ ιδίαν για τα τεκταινόμενα, χωρίς ποτέ να είναι σίγουρος αν ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταλάβει έστω και ελάχιστα απ’ ό,τι του έλεγαν.

Προτού αναλάβει επικεφαλής του ΣΟΕ, ο κ. Ζανιάς έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά… στο απέναντι στρατόπεδο. Δούλευε δηλαδή για την Ευρωπαϊκή Ενωση και διαπραγματευόταν με τις χώρες που είχαν πρόβλημα στα οικονομικά τους.

Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να ξέρει καλά και τα οικονομικά της Ελλάδας από την πλευρά των Βρυξελλών, όταν ανέλαβε το ΣΟΕ. Και λογικό είναι να είχε ενημερώσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τα οικονομικά της χώρας το 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε ως γενικός γραμματέας ο Γιώργος Ζανιάς και την εποχή Σημίτη, με αρμόδιο υπουργό τον Νίκο Χριστοδουλάκη, τον αρχιτέκτονα της δημιουργικής λογιστικής. Το διάστημα εκείνο είχε συχνά προστριβές με δύο τραπεζίτες φίλους του Χριστοδουλάκη, που έλυναν και έδεναν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ