Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

«Ζαριά» από Μαξίμου με έξοδο στις αγορές, σήμερα τα σπουδαία με το ύψος του επιτοκίου

Την ειλημμένη εδώ και δύο εβδομάδες απόφασή της να βγει στις αγορές υλοποίησε τελικά χθες η κυβέρνηση, δίνοντας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και τις τράπεζες-αναδόχους το «πράσινο φως» για την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, που… φυσικά διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο.

Πρόκειται για μια κίνηση με ψυχολογικούς και επικοινωνιακούς πρωτίστως στόχους, η οποία γίνεται υπό πλήρως προστατευμένες συνθήκες. Σχεδόν το μισό της έκδοσης, που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 3-4 δισ. ευρώ, αναμένεται να καλυφθεί από εγχώρια τραπεζικά κεφάλαια και από το Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ανταλλαγή

Παράλληλα, μεγάλο μέρος των υφιστάμενων ομολογιούχων θα ανταλλάξει τα 5ετή ομόλογα της κυβέρνησης Σαμαρά τα οποία διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της με τους καινούργιους κρατικούς τίτλους, με τιμή εξαγοράς στο 102,6% της ονομαστικής αξίας του παλιού 5ετούς ομολόγου (οριακά πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς).

Πιο αναλυτικά, οι BNP Paribas, Bank of America – Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC έλαβαν χθες εντολή να ανοίξουν σήμερα βιβλίο προσφορών για νέο 5ετές ομόλογο και ταυτοχρόνως να προχωρήσουν σε δημόσια προσφορά προς τους κατόχους 5ετών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, προτείνοντάς τους επαναγορά έναντι μετρητών ή ανταλλαγή με νέα 5ετή ομόλογα. Η ζήτηση των επενδυτών αυτών θα ικανοποιηθεί κατά προτεραιότητα.

Συνολικά, η ονομαστική αξία των κρατικών τίτλων που λήγουν το 2019 ανέρχεται στα 4,03 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα μισά θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή. Ετσι, θα αυξηθεί η ζήτηση του καινούργιου ομολόγου από νέους επενδυτές και στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι η απόδοση όχι μόνο θα πέσει κάτω από το 4,95% του ομολόγου Σαμαρά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το 4,50%-4,60%. Σε κάθε περίπτωση, πρώτα θα αξιολογηθεί σήμερα η πορεία της δημόσιας προσφοράς προς τους παλιούς επενδυτές και στη συνέχεια θα καθοριστεί το εύρος του επιτοκίου που θα προσφέρει η Ελλάδα στους νέους επενδυτές. Η εκκαθάριση του τίτλου έχει προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, «η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, η οποία αποσκοπεί στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών, στη μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019, στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στο πλαίσιο ανασύστασής της».

Η ανακοίνωση για την έκδοση του ομολόγου περιόρισε σημαντικά την απόδοση του 2ετούς κρατικού τίτλου χθες από το 3,513% προχθές στο 3,205%. Ωστόσο, ο 10ετής τίτλος υποχώρησε ελαφρά μόνο, από το 5,262% προχθές στο 5,254% χθες.

Μ. Ροζάκος

Υπερβολική αισιοδοξία για την κίνηση

Από πρώιμους πανηγυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών συνοδεύτηκε η έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου. Προτού καν φανούν τα πρώτα αποτελέσματα της κίνησης αυτής, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε χθες το μεσημέρι ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως «η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Ακόμα πιο πανηγυρικούς τόνους υιοθέτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στην τηλεδιάσκεψη που είχε με επενδυτές για την παρουσίαση του ομολόγου υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα δύσκολα πέρασαν, μπροστά μας έχουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και πως τον Οκτώβριο ενδέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εντάξει τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι στόχοι για μείωση των «κόκκινων» δανείων ενέχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας για τις τράπεζες.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται, επίσης, ότι το καινούργιο ομόλογο βασίστηκε στην ακόλουθη σειρά θετικών εξελίξεων: απόφαση Eurogroup Ιουνίου, αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, έξοδος από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s.
Μιλώντας σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναλυτές και επενδυτές χαρακτήρισαν σωστή την απόφαση για έξοδο στις αγορές τώρα, καθώς βλέπουν ότι θα αποκομίσουν κέρδη, «ποντάροντας» στη σημερινή έκδοση.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ