Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

«Ζεσταίνουν μηχανές» τα υδροπλάνα

Την αναβίωση γραμμών υδροπλάνων επιδιώκει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για την ενίσχυση της σύνδεσης των Επτανήσων μεταξύ τους, με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και με χώρες της Αδριατικής. Το μέσο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας – γραμμή Κέρκυρας – Πάτρας- και αποδείχτηκε εξυπηρετικό, ωστόσο προβλήματα υποδομών και κενά στη νομοθεσία το αδρανοποίησαν.

Σήμερα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσπαθεί να ξανανοίξει το κεφάλαιο, εκτιμώντας ότι θα προσφέρει μια σημαντική εναλλακτική συγκοινωνιακή λύση. Ηδη ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «δημοκρατία», τόνισε ότι «σημαντική ενέργεια είναι η νομοθέτηση για τη δρομολόγηση υδροπλάνων που θα ενώνουν τα ιόνια νησιά».

Οχημα για την επιστροφή των υδροπλάνων στην ενεργό δράση θεωρείται πρόγραμμα που αφορά τη σύνδεση χωρών της Αδριατικής. Πρόκειται για το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργία δικτύου υδροπλάνων στη λεκάνη της Αδριατικής», το οποίο χρηματοδοτείται από κεφάλαια της διασυνοριακής συνεργασίας (IPA Adriatic).

Πρόσφατα, μάλιστα, στο Τζιουλιανόβα της Ιταλίας πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης των εταίρων του προγράμματος και ακολούθησε παρουσίασή του στους εκπροσώπους του ιταλικού Τύπου.

Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι η επαρχία Τέραμο της Ιταλίας, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας εκπροσωπεί τη χώρα μας και είναι η μόνη της διεθνούς ομάδας με εμπειρία από τη λειτουργία των υδροπλάνων στη χωρική της αρμοδιότητα. Οι υπόλοιποι επτά εταίροι προέρχονται από την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και την Αλβανία.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 36 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ αφορά την ανάπτυξη ενός πιλοτικού δικτύου μεταφορών μέσω υδροπλάνων, που θα συνδέει τις χώρες της Αδριατικής. Αρχικά, το πρόγραμμα προβλέπει τη σε βάθος έρευνα και μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη των προϋποθέσεων σε επίπεδο υποδομών, αλλά και νομικού πλαισίου σε κάθε συμμετέχουσα χώρα. Η εναρμόνιση των προϋποθέσεων αυτών με τις ευρωπαϊκές οδηγίες μπορεί να δημιουργήσει ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα αποτελέσει τη βάση ιδιωτικών εμπορικών δρομολογίων.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα προβλέπει τον σχεδιασμό ενός επιχειρηματικού μοντέλου για την έναρξη τακτικής επιβατικής γραμμής, την εξεύρεση πιθανού ενδιαφερόμενου operator και επιχειρηματικής ομάδας και, τέλος, τη λειτουργία μιας πιλοτικής γραμμής.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ